Gergjev begint aan langdurig afscheid

Concert: Rotterdams Philh. Orkest o.l.v. Valery Gergjev m.m.v. Silvana Dussmann. Gehoord: 2/3 De Doelen Rotterdam. Herh.: 3/3 14.15 uur Concertgebouw Amsterdam (live en 6/3 20.02 uur op Radio 4.)

Na een huldiging van Valery Gergjev in de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis met de uitreiking van de Rotterdam Promotieprijs en een laudatio van burgemeester Opstelten wegens zijn verdiensten als ambassadeur van het Rotterdamse culturele leven in de wereld, dirigeerde de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen een ongelooflijk concert. Het deed volledig recht deed aan zijn status van een der beste dirigenten ter wereld. Het concert wordt vandaag herhaald in Amsterdam tijdens de Matinee en is vanmiddag en dinsdagavond te horen op Radio 4.

De emoties vliegen de concertbezoeker aan bij het idee dat over minder dan anderhalf jaar Gergjev is vertrokken als chef-dirigent in Rotterdam, al zal hij daar zijn Gergjev Festival blijven leiden.

Gergjev begon gisteren al aan zijn lange afscheid en zet dat volgende week voort met vier concerten in Rotterdam die zijn gewijd aan Brahms, ook de componist die in juni volgend jaar klinkt op zijn laatste reguliere concert.

Eerst klonken de Wesendonck-Lieder van Wagner met soliste Silvana Dusssmann in een intieme en intense interpretatie, net als de Siegfried-Idyll ongewoon klein, huiselijk en hoogstpersoonlijk.

Even opmerkelijk was de Eerste symfonie van Gustav Mahler, door Gergjev lang gemeden omdat hij er onzeker over was.

Maar nu klonk die Eerste symfonie, vaak beschouwd als de ‘gemakkelijkste’ en de ‘toegankelijkste’, onder de handen van Gergjev in een extreem gevoelige, buitengewoon sfeervolle en meestal zeer langzame interpretatie, ongelooflijk gedetailleerd en onbeschaamd ouderwets-sentimenteel.

Er was volop nostalgie met een bijna ‘authentieke’ smeltende laatromantische klank, gerealiseerd door een superieur spelend Rotterdams orkest. Hoogtepunt: de zwevende passage met het liedcitaat ‘Auf der Strasse steht ein Lindenbaum’.

    • Kasper Jansen