Fed grijpt in bij hypotheken in VS

De Amerikaanse Fed, het stelsel van centrale banken, heeft in een poging de rust op de financiële markten terug te brengen maatregelen aangekondigd in de hypotheekmarkt. De sterke stijging van het aantal wanbetalers bij hypotheken baart de toezichthouder zorgen en is een van de oorzaken van het grillige koersverloop van verhandelbare leningen.

Volgens de Fed moeten banken kritischer zijn bij de verstrekking van hypotheken en hun klanten beter wijzen op de risico’s die zij aangaan. Steeds meer financiële instellingen die zich hebben toegelegd op hypotheken aan de categorie minst draagkrachtige Amerikanen komen door de recente ontwikkelingen in de problemen. Driekwart van zulke hypotheken bestaat in de Verenigde Staten uit 30-jarige leningen waarvan de rente de eerste twee of drie jaar vast staat en de andere 28 of 27 jaar een variabele rente heeft. Op dit moment is die variabele rente in de VS een stuk hoger dan de vaste waardoor veel huizenbezitters uit het lagere segment in de financiële problemen komen.

De beurzen sloten ook vrijdag weer lager. De AEX-index daalde met 0,4 procent naar 480 punten. De Dow Jones-index verloor 1 procent op 12.114 punten. De Amerikaanse obligaties stegen gisteren wederom door de vlucht van kapitaal naar veiligere beleggingen. Amerikaanse tienjaarsleningen maakten deze week de grootste koerswinst in vijf maanden.

De koers van de Japanse yen steeg gisteren naar de hoogste koers in drie maanden tegenover de Amerikaanse dollar. Analisten wijten dit aan de beleggers die de yen moeten kopen om Japanse leningen terug te betalen. Veel beleggers hebben tegen de lage Japanse rente geld geleend om het elders in hoger renderende effecten en valuta’s te investeren. De koersstijging van de yen zou hen dwingen hun constructie terug te draaien waardoor de yen nog meer stijgt.