Europese titel Sedoc, Van der Westen pakt zilver

Werd Gregory Sedoc (25) gisteravond Europees indoorkampioen op de 60 meter horden dankzij of ondanks de jarenlange samenwerking met trainster Ineke Bonsen? En geldt hetzelfde voor de dertigjarige Marcel van der Westen, die tweede werd?

De vraag zal nooit beantwoord worden, maar het is opmerkelijk dat beide hordelopers hun eerste internationale succes boeken in het seizoen dat zij niet meer worden getraind door Bonsen, die jarenlang gold als de ‘moeder’ van de Nederlandse hordelopers, maar is gestopt omdat ze geen heil meer zag in de samenwerking met Sedoc en Van der Westen.

Sedoc wordt nu getraind door de Duitser Ulli Knapp. Van der Westen zocht zijn heil in België bij Lieve van Mechelen en Wim Vandeven, de trainers van Europees kampioene hoogspringen Tia Hellebaut.

Hoewel geen causaal verband is aan te geven tussen de nieuwe trainers en het opmerkelijke resultaat bij de EK in Birmingham, hebben de twee Nederlanders hordelopers zich wel positief over de verandering van omgeving uitgelaten. Sedoc zei daarover: „De training is nu specifiek op mij afgestemd, terwijl ik vroeger met dezelfde schema’s als Marcel van der Westen werkte. Ik merk dat ik nu echt train op wat ik nodig heb.”

Hoewel de 60 meter horden in Birmingham geen topbezetting kende, is de dubbelslag van de twee Nederlandse vrienden een regelrechte sensatie. Zo ervoeren ze dat zelf ook, want zowel Sedoc als Van der Westen had zich vooraf een finaleplaats als hoogste doel gesteld. Op grond van de seizoenslijst terecht, want van de finalisten hadden de Spanjaard Quenonez, de Brit Turner, de Oekraïner Demidioek en de Zweed Kronberg al beduidend sneller gelopen.

Sedoc dankte zijn titel voornamelijk aan zijn snelle start. Hij finishte in een tijd van 7,63 seconden. Hij moest onmiddellijk na de finish nog even wachten op de bevestiging, omdat het leek alsof Van der Westen hem was gepasseerd. Maar dat bleek niet het geval, hoewel het verschil eenhonderdste van een seconde was. Derde werd Quinonez in 7,65.

Sedoc en Van der Westen waren vanzelfsprekend dolgelukkig. „Ik wist dat ik ergens vooraan was geëindigd, maar ik had aanvankelijk geen idee dat ik eerste was geworden. Dat ik heb gewonnen, is echt ongelooflijk”, zei Sedoc.

„Dit slaat nergens op”, zei een verbaasde Van der Westen. „Vorig jaar na de EK in Göteborg wilde ik stoppen, omdat ik maar geen vorderingen maakte. En dan te weten dat ik aanvankelijk deze winter helemaal geen indoor wilde doen. En dan nu een podiumplaats. Kan het gekker?”