Eddi Reader - Peacetime

Eddi Reader - Peacetime (Rough Trade/Konkurrent) ****-

Eddi Reader -Peacetime(Rough Trade/Konkurrent)

De Schotse zangeres Eddi Reader leek gedoemd tot de club van ‘one hit wonders’ na het succesnummer ‘Perfect’ (1988) van haar toenmalige groep Fairground Attraction. Folk was een onmisbaar onderdeel van haar achtergrond en de tussenliggende jaren gebruikte ze om toenadering te zoeken tot haar Schotse folk-roots. Dat resulteerde in een album met traditionele songs van de achttiende-eeuwse tekstdichter Robert Burns, componist van het wereldberoemde nieuwjaarslied ‘Auld lang syne’. Het Burns-album uit 2003 werd een artistiek en commercieel succes.

Opvolger Peacetime bevat opnieuw veel traditioneel materiaal, maar ook bevlogen folkpopliedjes als ‘Prisons’ van de Trash Can Sinatras en het prachtige ‘Muddy water’ van Boo Hewerdine. Eddi Reader zingt als een engel, met een heldere stem die geen toeters en bellen nodig heeft om te ontroeren. Als er in ‘The sheperd’s song’ dan toch een stemmig blaasorkest voorbij marcheert, wordt het er alleen maar mooier op.

JAN VOLLAARD