De lezer schrijft over de krant op tabloidformaat

In ‘De lezer schrijft/de krant antwoordt’ van 17 februari kondigde u aan dat er nog teruggekomen wordt op de vraag of NRC Handelsblad op tab-loidformaat over moet stappen. Ik denk dat veel mensen een voorkeur hebben voor tabloidformaat.

Bijvoorbeeld omdat dat makkelijk in de trein is. Ik stel voor dat hierover een stemming onder de lezers wordt gehouden.

Maarten Baanders

Leiden

Alstublieft geen tabloidformaat. Het lezen én de krant worden er onrustig, hijgerig, oppervlakkig en onoverzichtelijk van.

Problemen zoals beschreven in de ‘Overlees’ (in deze rubriek van 17 februari) worden er slechts groter door.

Tabloid heeft geen stijl, geen grandeur, ook letterlijk: je kunt er geen kop in chocoladeletters op kwijt, als een wereld- of nationale ramp daar om vraagt.

Albert Appelo

Groningen

De krant antwoordt

Tegenstrijdige reacties ontvingen we na de aankondiging twee weken geleden dat ik op deze plek zou terugkomen op het onderwerp tabloid. Aan het kleinere krantenformaat kleven dan ook zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel van tabloid is dat dit formaat bij het lezen praktisch is. Een lezer verwoordde dit aldus:

„Gezeten op de bank worden je armen minder moe bij/door het krant lezen.

Je hoeft de krant niet dubbel te vouwen bij het lezen in het ov (storend voor degene die naast je op de tweezitsbank zit in trein/bus).

Je verschuilt je minder achter de krant tijdens het ontbijt.

Er passen twee opengeslagen krantenkaternen op de eettafel: je kan lekker samen aan tafel de krant lezen.”

Tot zover deze lezer.

Maar naast die praktische voordelen van tabloid zijn er ook nadelen:

Tenzij de krant ook het aantal pagina’s halveert, wordt een tabloid al snel erg dik en onoverzichtelijk. Bijlagen verdwijnen of worden ingestoken, waardoor de krant een ingewikkelde uitvouwpuzzel kan worden.

Hiërarchie aanbrengen in de artikelen is minder goed mogelijk, omdat er minder stukken op een tabloidpagina passen. De formule van de voorpagina van een krant die op tabloid overgaat, verandert vaak: de algemene nieuwskrant maakt plaats voor een krant met dagelijks de nadruk op één thema. Dat kan een voordeel zijn, maar...

We geven al een krant uit op tabloidformaat: nrc.next. Broadsheet is ook een manier om onderscheidend te blijven.

De advertentieomzet gaat omlaag: adverteerders betalen minder voor een paginagrote advertentie op tabloid dan voor een pagina op broadsheet.

Rest de vraag: gaat NRC Handelsblad over op tabloid of niet? Voorlopig niet met de hele krant. Wel maken we nu al bijlagen op tabloid. Zo verschijnt het maandelijkse supplement Thema op dit formaat. En in de zomer (ook dit jaar) komen alle vrijdagse en zaterdagse bijlagen uit op tabloid. Steevast krijgen we hierop vooral positieve reacties van lezers.

Juist voor de bijlagen vinden we tabloid een uitstekend formaat, omdat je ze langer bewaart en meeneemt om te lezen. Ook het ‘overlezen’ is met een tabloidkrant praktischer. Op dit moment vinden wij voor de krant meer kleur belangrijker dan het formaat. Daarnaast bekijken we of we geleidelijk met de bijlagen zullen overstappen op tabloid.

Birgit Donker Hoofdredacteur

Eerdere afleveringen van deze rubriek en mogelijkheid om te reageren: www.nrc.nl/lezerschrijft. Nieuwe kwesties lezerschrijft@nrc.nl

    • Birgit Donker