de heer holleeder

Joost Zwagerman schreef in de zijn artikel in Leven &cetera van 24 februari een mooi stuk over de `infectueuze werking` van de door advocaat Bram Moszkowicz steevast gebruikte aanduiding van de topcrimineel Willem Holleeder, namelijk `de heer Holleeder`. (De heer Moskowicz en de heren Pauw en Witteman). Deze truc van Moszkowicz, want het is een truc, is oud. Al in Genesis 3 gebeurt hetzelfde, maar dan precies omgekeerd. In het paradijs heerst de `Here God`, totdat de slang aan het woord komt. In Genesis 3:1-2 staat: `De slang nu was het listigste van alle dieren des velds, die de Here God gemaakt had; en zij zeide tot de vrouw: God heeft zeker wel gezegd: Gij zult niet eten van enige boom in de hof?` De slang laat de zogeheten verbondsnaam weg en maakt van de schepper op deze manier een onpersoonlijke God, een God op afstand. En wat gebeurt? Eva neemt prompt de taal van de slang over. Ook zij laat `de Heere` weg en praat onbedoeld nog slechts van `God`, wat het de slang makkelijker maakt om Eva van de verboden vrucht te laten proeven.

    • Frans van Duijn Haarlem