Christenen en moslims gaan de confrontatie aan

BNN benaderde de EO om een jongeren-programma te maken over religie. Daarin gaan aanhangers van verschillende religies met elkaar in gesprek, vertelt presentator Arie Boomsma aan Olga van Ditzhuijzen

ARIE BOOMSMA presenteert Hotdog tv, waarin EO en BNN samenwerken Foto Maarten van Haaff Arie Boomsma. Podium Mozaiek, Amsterdam, 27 feb 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Het is lunchtijd als EO-presentator Arie Boomsma komt binnenlopen in het theatercafé. Op lange tafels staan voor medewerkers manden met Turks brood klaar, tussen schalen couscoussalade en potten pindakaas. Boomsma’s vaste afspreekplek Podium Mozaïek in zijn stadsdeel Bos en Lommer bevat bijna net zo’n mix aan etniciteiten, religies en culturen als de deelnemers aan zijn nieuwe televisieprogramma Hotdog. Want het mag best revolutionair genoemd worden: de 33-jarige christelijke presentator van de Evangelische Omroep maakt voor de rebelse jongerenzender BNN een talkshow, waar jongeren van verschillende religieuze of niet-religieuze achtergronden discussiëren over geloofskwesties.

Het programma is een initiatief van BNN, die de EO benaderde voor zo’n discussieprogramma – precies op het moment dat Boomsma rondliep met dergelijke plannen, en de EO zon op een lichte koerswijziging: meer dialoog, minder preek.

Waar komt die verschuiving vandaan?

„Vroeger was het not done om met andersdenkenden te praten, vanwege het gevaar dat je aan het twijfelen werd gebracht over je eigen geloof. Die angst word steeds minder. Ook ik heb liever dat iemand zich verdiept in de godsdienst en het daarna afwijst, dan klakkeloos een geloof aanneemt omdat anderen zeggen dat het moet.”

‘Hotdog’, vreemde naam, wordt uitgezonden op www.hotdogtv.nl en op het digitale kanaal 101. Waarom niet gewoon op de publieke netten?

„Eerst wilden we een internetgemeenschap creëren, waar bezoekers – nu zo’n 2.000 per dag – op een zelfgekozen tijdstip de afleveringen kunnen bekijken en op het forum verder discussiëren. Tweeduizend bezoekers is voor internet veel, voor televisie weinig. En ja, die naam was bedoeld als ‘heet van de straat’, omdat we steeds een actueel onderwerp bespreken, zoals: mag een christelijke ambtenaar weigeren een homohuwelijk te sluiten? De reacties van de panelleden zijn vaak verfrissend politiek incorrect.”

Wat wil je bereiken met dit programma?

„Ik hoop dat vooroordelen over gelovigen worden weggenomen. Dat kijkers een christen en een moslim aan tafel zien zitten die het over een bepaald onderwerp met elkaar eens zijn, of twee christenen die het juist oneens zijn. Het vervelende van religie is dat je gelijk in een groep zit: als SGP-jongeren een klacht indienen over het optreden van Madonna, wordt elke christen daarop aangesproken. Ik wil overeenkomsten tussen de verschillende geloven laten zien, en nuances aanbrengen.”

Is religie een hype?

„Het is goed dat er nu wordt gediscussieerd over godsdienst. Onder 13- tot 25-jarigen is inderdaad een opleving in kerkbezoek, toch denk ik dat die kerkgang meer is ingegeven door consumentisme: gezellig met z’n allen naar een gospelband luisteren in de kerk. Ik ben bang dat het voor veel van die jongeren een gril is, in plaats dat ze werkelijk het geloof voor zichzelf hebben geaccepteerd.”

Je collega Andries Knevel merkte in het programma ‘De Wereld Draait Door’ op dat de ‘Brief aan God’ [zijn serie in de Volkskrant waarin bekende Nederlanders een brief sturen aan God, red.] alleen gericht zou moeten worden aan ‘de westerse God’. Kennelijk wil de EO de godsdiensten liefst gescheiden houden: hoe rijm je dat met deze ‘multireligieuze’ talkshow?

„Die keus van Knevel heeft vooral te maken met de opzet van die serie: het gaat om niet-religieuze mensen die een brief sturen, dan is dat godsbeeld niet relevant. De EO wil zich blijven profileren als christelijke omroep, het doel is niet om als omroep multireligieus te worden. Het is slechts de dialoog tussen aanhangers van verschillende overtuigingen die in Hotdog centraal staat. En bovendien denk ik dat dit een goede manier is om te laten zien wat christendom is, dat je als christen open staat voor zienswijzen van andere gelovigen.”

Dat beslechten van vooroordelen, is dat jouw missie?

„Een beetje wel, maar eigenlijk vind ik het vooral interessant. Ik heb ook niet alle antwoorden, ik stel alleen vragen. Dat idealisme is wel een beetje gegroeid toen ik zes jaar lang studeerde aan een christelijk college in Indiana in de VS – via een basketbalbeurs. Ik organiseerde daar al debatten, bijvoorbeeld over euthanasie, tussen teams van hoogleraren. Ik schrok van het religieuze conservatisme daar. In de VS wordt vreselijk sterk vastgehouden aan dogma’s: je moet dit, je mag niet dit. Dat is niet het christendom waarmee ik mijn geloof identificeer, ik wil altijd vragen blijven stellen. Geloof is liefde, maar een aantal gelovigen daar ziet het meer als een status: ik ben christen, jij niet, dus ben je fout.”

De samenwerking met BNN is uniek te noemen: komt de EO via jouw programma als een soort Paard van Troje de reguliere kanalen binnen?

„Zo zou ik het niet willen zien. De EO maakt komend seizoen genoeg jongerenprogramma’s zonder BNN – ik zie wel dat het besef groeit om uit dat zelfgekozen isolement te stappen en de maatschappij in te trekken. Veel christenen zijn te veel bezig met elkáár. Het is ook moeilijk om de confrontatie aan te gaan, als je bijvoorbeeld op het werk wil bidden voor het eten krijg je gegarandeerd reacties. Voor de EO is dit een uitgelezen kans om aan een nieuwe groep jongeren te laten zien wat christendom inhoudt.”

Hotdog, elke zondag 16:00 uur live op 101 tv (beschikbaar voor abonnees van een uitgebreid pakket digitale kanalen) en online te bekijken via www.hotdogtv.nl of www.101.tv
    • Olga van Ditzhuijzen