Champignonsoep

Voor 4 tot 6 personen500 gram stevige champignons2 tenen knoflook3 sjalotjes30 gram boter1 theelepel citroensap1 liter kippen- of groentebouillon1½ eetlepel witte misoversgemalen peper150 gram gebakken mosselen, zie inleidinggehakte verse platte peterselie, ter garnering

De inspiratie om mosselen als garnituur voor een soep te gebruiken kreeg ik tijdens een heerlijke lunch afgelopen zomer in Zuid-Frankrijk. Daar was de soep van verse doperwtjes gemaakt en het garnituur was een gesouffleerd plaatselijk geitenkaasje (pelardon) en mosselen in tempurabeslag. Heel gedurfd en erg lekker. Met de Japanse keuken nog in gedachten haalde ik een potje met miso, overgebleven van een ander recept, achter uit de koelkast. De aardse smaak van champignons met de lichtzoute, iets zoete smaak van miso is een heerlijke combinatie.

Om dit recept ‘snel’ te houden verving ik de tempuramosselen door gebakken mosselen van de vishandelaar. U kunt als u dat liever wilt ook gekookte mosselen gebruiken. Verwarm gebakken mosselen als u daarvoor kiest een paar minuten in een droge koekenpan met een anti-aanbaklaag op een middelhoog vuur. Dep ze desgewenst droog met keukenpapier. Verhit gekookte mosselen een minuut in een afgesloten schaal in de magnetron op 650 watt.

Borstel of veeg de champignons schoon en hak ze grof. Pel de knoflook, snijd de tenen doormidden, verwijder de groene kiem en hak ze fijn. Pel de sjalotjes en snipper ze. Verhit de boter in een soeppan op een matig vuur. Doe er de knoflook en sjalotjes in en fruit ze onder af en toe omscheppen circa 5 minuten tot ze gaar zijn.

Schep er de champignons door en sprenkel er het citroensap over. Laat alles onder af en toe omscheppen circa 10 minuten bakken tot de champignons gaar zijn. Giet er de bouillon over en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat 10 minuten sudderen. Voeg de miso en peper naar smaak toe. Laat alles nog even sudderen.

Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Verwarm de soep als hij is afgekoeld, want hij moet goed heet geserveerd worden. Schep de soep in voorverwarmde soepborden, strooi er wat mosselen over en garneer met peterselie.

    • Kim Maclean