Bhutto grote afwezige

Gooit Benazir Bhutto, oud-premier van Pakistan, het op een akkoordje met de huidige machthebber Pervez Musharraf? Speculaties over samenwerking bij de presidentsverkiezingen, waarschijnlijk eind dit jaar, worden gevoed door haar aangekondigde afwezigheid op een congres van de oppositie.

Eind deze maand organiseert Nawaz Sharif, de oud-premier die in 1999 werd verdreven door de staatsgreep van legerleider Musharraf, een bijeenkomst in Londen waar de oppositie een strategie moet uitzetten om Musharraf te verslaan. Sharif, leider van de PML-N, en Bhutto, die haar vader opvolgde als leider van de centrum-linkse PPP, zijn tussen 1988 en 1999 afwisselend premier geweest. Bhutto woont in Dubai, om vervolging wegens corruptie te ontlopen, en Sharif woont in ballingschap in Saoedi-Arabië, na een veroordeling wegens terrorisme.

In een voornemen hun meningsverschillen opzij te zetten tekenden Bhutto en Sharif vorig jaar een ‘Handvest van Democratie’, waarin ze uiteenzetten hoe het democratische stelsel in Pakistan eruit zou moeten zien.

PPP-voorzitter Fahim zei gisteren in het Engelstalige dagblad Dawn dat Bhutto niet naar Londen komt omdat zij het nog te vroeg vindt voor zo’n bijeenkomst. Maar politiek analisten wijzen op het wederzijdse voordeel van een politiek akkoord tussen Bhutto en Musharraf: de verdeelde oppositie heeft minder steun onder de bevolking dan Musharrafs PML-Q. Voor Bhutto is het bovendien niet aantrekkelijk te moeten samenwerken met de moslimfundamentalistische MMA. En Musharraf kan Bhutto goed gebruiken voor een groter draagvlak voor zijn gematigde koers. Zijn mensen hebben Bhutto recent gesproken in Londen en Dubai.