Bezwaar tegen ‘alcoholboete’

Ten minste vijftig winkeliers stappen naar de rechter om bezwaar te maken tegen een boete voor het verkopen van alcohol aan minderjarigen. Dat heeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) gisteren gemeld.

De boetes zijn uitgedeeld door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Sinds maart 2005 is de VWA gemachtigd boetes op te leggen aan winkeliers die alcohol verkopen aan minderjarigen. De winkeliers zijn van mening dat veel van de boetes onterecht zijn. Winkeliers krijgen niet alleen een boete voor het daadwerkelijk verkopen van alcohol aan minderjarigen, maar ook voor het ten onrechte niet vragen naar een legitimatiebewijs bij twijfelgevallen.

Volgens Susanne van Paridon, secretaris van de RND, leiden onterechte boetes bij winkeliers tot veel ergernis. „Met onterecht bedoelen wij dat een klant de minimumleeftijd wel heeft bereikt en dat de caissière niet om een legitimatiebewijs vraagt, omdat er geen twijfel over is dat de minimumleeftijd is bereikt.” Het gaat dan bijvoorbeeld om een vaste klant of een bekende, van wie al eerder was geconstateerd dat hij of zij oud genoeg is.

De VWA staat achter de procedure zoals deze nu is. „Wanneer wij een overtreding constateren, spreken we met de verkoper en de klant. Op basis van die gegevens stellen wij een boeterapport op als dat terecht is”, zegt een woordvoerder van de VWA.

Twee van de meer dan vijftig door winkeliers aangespannen zaken zijn inmiddels afgerond. De rechtbank Haarlem heeft vorige week een slijter in twee zaken in het gelijk gesteld. De rechtbank stelde volgens de RND dat het boeterapport van de VWA in die zaken tekortschiet. Volgens een woordvoerder van de VWA kun je op basis van deze uitspraken niet zeggen dat de procedure moet worden aangepast.