Berlijn: regel raketschild in NAVO-verband

Duitsland heeft de Verenigde Staten opgeroepen om hun geplande raketschild in Europa te ontwikkelen in NAVO-verband. „Ik denk dat het verstandig zou zijn om dit hele systeem te integreren in de NAVO”, zei de Duitse minister van Defensie, Franz Josef Jung gisteren in het Duitse Wiesbaden, waar de Defensieministers uit de Europese Unie bijeen waren.

Het Duitse pleidooi wijkt af van uitlatingen van Amerikaanse zijde waaruit blijkt dat Washington zich het recht voorbehoudt om op eigen houtje verder te gaan met de ontwikkeling van het omstreden raketschild. De directeur van het raketafweerprogramma van het Pentagon, luitenant-generaal Henry Obering, verklaarde donderdag in Brussel dat het weliswaar belangrijk is dat de VS „zo veel mogelijk samenwerken met onze NAVO-bondgenoten”, maar dat Washington „niet per se uit is op goedkeuring”. Eerder al pleitte secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer voor betrokkenheid van de verdragsorganisatie bij de totstandkoming van een afweerschild.

Het Duitse voorstel lijkt mede bedoeld als handreiking richting Rusland, dat de plannen voor een afweersysteem vlak buiten zijn grenzen heeft bestempeld als een provocatie. Minister Jung zei gisteren ook dat de Russische zorgen besproken kunnen worden in de NAVO-Rusland-raad, een overlegorgaan waarin de voormalige tegenstanders uit de Koude Oorlog gezamenlijk praten over defensievraagstukken.

De Verenigde Staten hebben tot dusverre Polen en Tsjechië bereid gevonden om mee te werken aan het raketschild, dat volgens Washington bescherming moet bieden tegen een eventuele aanval uit Iran. Tsjechië zou plaats moeten bieden aan een radarsysteem; Polen aan een tiental onderscheppingsraketten. Het Pentagon verklaarde deze week dat het ook medewerking zoekt van landen in de Kaukasus, maar er is nog niets bekend over afspraken met mogelijke partners als Georgië en Azerbajdzjan. Voorts praat Groot-Brittannië met de Verenigde Staten over deelname aan het afweersysteem.

Een gisteren gepubliceerde peiling toont aan dat een ruime meerderheid van de Tsjechen, 61 procent, tegen plaatsing van onderdelen van een Amerikaans raketscherm in hun land is. Een kwart is voor de plaatsing van een radarstation op een Tsjechische basis bij Praag. 73 procent vindt dat er een referendum over de plaatsing moet komen.

In Polen is eveneens een meerderheid van de bevolking tegen. Beide regeringen zijn evenwel voor het schild tegen raketaanvallen van ‘schurkenstaten’. (Reuters, AP)