AGENDA MAART

3 Heksenjacht

Het Nationale Toneel brengt het toneelstuk Heksenjacht (1954) van Arthur Miller, over een uitbarsting van vrouwenvervolging in het Amerikaanse plaatsje Salem in de 17de eeuw. Miller verwees met zijn stuk duidelijk naar de Amerikaanse communistenjacht in de jaren vijftig, waarvan hij en vele andere kunstenaars slachtoffer werden. Regisseur Franz Marijnen ziet in het stuk verwijzingen naar hedendaags religieus fundamentalisme en terroristen- angst. Première 3 maart, Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 19 mei.

3 De tramkaart van Kurt Schwitters

In Museum Boijmans opent een grote overzichtstentoonstelling van de veelzijdige Duitse avant-gardist Kurt Schwitters (1887-1948). Behalve schilderijen, collages, sculpturen en assemblages is ook Schwitters totaalkunstwerk, de Merzbau, te zien. Schwitters noemde zijn kunst Merz, naar de tweede lettergreep van het woord Commerz. Materiaal uit het dagelijks leven, zoals tramkaartjes of touw, diende als basis voor zijn collages en objecten.

Kurt Schwitters en de avant-garde. 3 maart t/m 28 mei in Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

8 Autolegendes in Genève

Op de jaarlijkse Motor Show in Genève hebben al heel wat autolegendes hun wereldpremière beleefd: het spreekwoordelijke koekblik Ford A (1928), de gestroomlijnde Chrysler Airflow (1934), de vierkante Renault 16 (1965) en twee jaar geleden nog de prachtige Citroën C6. Of er dit jaar ook een autolegende onder de hoezen tevoorschijn zal komen is nog een open vraag. Belangrijk thema zal de computerisering van de auto zijn: meer veiligheid en comfort dankzij chips en het on board netwerk.

9 Japanse noodlotstragedie

Jaap van Zweden, die in 2003 in één voorstelling van Beethovens Fidelio inviel voor de zieke Edo de Waart, maakt nu bij de Nederlandse Opera zijn officiële debuut als dirigent in Puccini's Madama Butterfly.

Met het Residentie Orkest begeleidt hij de minimalistische en esthetische enscenering van Robert Wilson.

Hij verheft het drama van de Japanse geisha tot een Griekse noodlotstragedie: de eerste scène toont al haar harakiri. Madama Butterfly. 9 maart t/m 11 april Muziektheater Amsterdam.

18 Finnen stemmen al 100 jaar

De Finnen hebben wat te vieren als ze 18 maart naar de stembus gaan. Honderd jaar geleden deden ze dat voor het eerst. En dat waren ook de eerste Europese verkiezingen waaraan vrouwen mochten meedoen. Negentien vrouwen kwamen destijds in het 200 leden tellende parlement. Nu is het aantal vrouwelijke parlementsleden gestegen tot 79. Het is de vraag of de Centrumpartij haar kleine meerderheid (55 tegen 53 zetels) ten opzichte van de sociaal-democraten kan handhaven.

25 Europa is jarig

Op 25 maart vieren de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-landen in Berlijn de vijftigste verjaardag van de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, later EG, inmiddels EU. Van zes landen naar zevenentwintig en er staan er nog een paar te trappelen om toegelaten te worden. Vijftig jaar vrede en voorspoed.

Maar de Europese integratie kraakt en piept en founding father Nederland heeft weinig meer in de melk te brokken sinds het de Europese Grondwet per referendum verwierp.

25 Hong Kong kiest CE

'Eén land, twee systemen' - onder die formule werd de welvarende Britse kroonkolonie Hongkong bijna tien jaar geleden overgedragen aan het communistische China. Hongkong heeft vrijheid van meningsuiting, maar een echte democratie met stemrecht is de stadstaat niet. Op 25 maart kiest een 800 leden tellende verkiezingscommissie de Chief Executive, zoals de regeringsleider van Hongkong wordt genoemd. Het staat wel vast dat de post voor een tweede termijn toevalt aan de Peking-gezinde Donald Tsang.

31 Dure woestijnruiters

Als het op geld aankomt, is de jaarlijkse Dubai World Cup de duurste en rijkste paardenrace ter wereld.

Zes miljoen dollar aan prijzengeld is er in de wacht te slepen en de race trekt dan ook de beste jockeys uit de hele wereld. De winnaar alleen al krijgt maar liefst 3,6 miljoen dollar uitbetaald. De waanzinnige Nad Al Sheba renbaan is state-of-the-art in alle opzichten, met monitors in alle hoeken en gaten zodat je geen seconde van de opwinding hoeft te missen. De Dubai World Cup is live op verschillende tv-stations te aanschouwen.