‘Aanrechtsubsidie’ houdt vrouw thuis

Meer vrouwen aan het werk krijgen is een geldkwestie.

Hun grootste hoop vestigen de economen op vrouwen. De meesten werken in deeltijd. Daarom reageren vrouwen volgens hoogleraar Van Ours relatief sterk op financiële prikkels om meer te werken. Vergeleken met mannen die vaker een maximaal aantal uren werken, hebben vrouwen veel meer te kiezen. „En wat meer werken netto gezien oplevert, maakt zeker uit bij die beslissing”, zegt zijn collega Theeuwes.

Daar kan het kabinet goed op inspelen. „Dit is echt de makkelijkste groep voor het verhogen van de arbeidsdeelname”, zegt Theeuwes. Maar het nieuwe kabinet laat deze kans liggen. Hij is heel stellig: „Die aanrechtsubsidie moet er snel uit.” Hij heeft het over de fiscale bonus voor een niet-werkende partner. Iedereen die werkt geniet een belastingkorting. Partners mogen die korting aan elkaar overdragen. De kostwinnaar krijgt dus een dubbele korting.

Het kabinet wil dit fiscale voordeel voor kostwinners in niet minder dan twintig jaar afschaffen. Dat is véél te langzaam, vindt Theeuwes.

Het aanpakken van de aanrechtsubsidie is in ieder geval een veel goedkopere maatregel om belemmeringen voor arbeidsdeelname van vrouwen te verlagen dan het verhogen van de subsidie op kinderopvang. Daar trekt het nieuwe kabinet 700 miljoen euro voor uit . „Dat is een heel dure maatregel. Mensen zetten veel informele opvang van kinderen om in formele opvang”, zegt Theeuwes.