Wees niet penny wise, pound foolish

Wie vastbesloten een miljoen euro bijeen wil harken, moet wel over de nodige middelen beschikken om te investeren. Bijvoorbeeld door geen overbodige, grote uitgaven te doen. Dus: zuinigheid met beleid. In hun gedachten onderschrijven mensen dit goede voornemen, maar in de praktijk geven ze vaak toe aan impulsen. Ze bezwijken zo maar, ineens, voor een (te) dure auto of een indrukwekkende mooie boot. Heel menselijk.

Immers wie is er niet onder de indruk van een lekker ruikende spiksplinternieuwe auto waar nog niemand aan heeft gezeten? Voor sommige mannen is dit een beetje het idee van een maagd die je voor veel geld de jouwe mag noemen. Is dit verstandig? Nee. Instellingen als de ANWB en de Consumentenbond adviseren een auto met twee, drie jaar ervaring achter de wielen, die zijn kinderziektes overleefd heeft. Daarmee ben je zo’n 20 procent goedkoper uit. Die strategie vindt ruime navolging, want slechts 20 procent van de circa 2,5 miljoen verkochte auto’s per jaar is okselfris.

Wie zijn neus ophaalt voor een tweedehands auto en graag een nieuwe op een koopje wil, moet eens langsgaan bij de Belgische prijsvechter Cardoen, met een vestiging in Roosendaal. Daar staan nieuwe auto’s die minder goed in de smaak van het publiek vallen. Maagd én muurbloem. Zie ook de website www.cardoen.nl.

Nederland is een land vol bootjesgekken, die bijna allemaal graag een eigen boot willen. Maar waarom? Hoeveel uur per jaar gebruik je zo’n ding en hoeveel uur ligt hij doelloos (te pronken) in een betaalde haven of gewoon ergens aan wal. Vaak is het een molensteen om je nek.

Denk er eens over om (altijd) een boot te huren, op een mooie doordeweekse dag, dus niet wanneer iedereen het water opzoekt. Dat huren kan overal in Nederland én daarbuiten, bijvoorbeeld tijdens een buitenlandse vakantie. Daardoor ben je niet bent gebonden aan je eigen overbekende vaaromgeving. Koop dus geen eigen boot, maar huur. Daarmee bespaar je veel geld, dat je beter in je miljoenenavontuur stoppen.