Wade ruim herkozen in Senegal

President Abdoulaye Wade van Senegal is herkozen voor een tweede ambtstermijn. De kiescommissie bevestigde gisteren dat Wade bij de verkiezingen van zondag meer dan 50 procent van de stemmen heeft gehaald, waarmee een tweede ronde overbodig is geworden. Mogelijk vandaag al zou het Hooggerechtshof de uitslag bevestigen.

Wade verzamelde ruim 55 procent van de geldige stemmen. Dat is voldoende om een tweede ronde te vermijden. De andere veertien kandidaten komen daarbij niet in de buurt. De voormalige premier Idrissa Seck haalde bijna 15 procent van de stemmen; Ousmane Tanor Dieng van de Socialistische Partij haalde ruim 13 procent.

Oppositiekandidaten suggereerden dat er sprake is van fraude. Verkiezingswaarnemers van de regionale organisatie ECOWAS hebben verklaard dat de verkiezingen voor het overgrote deel „eerlijk en transparant” zijn verlopen.

Voorafgaand aan de verkiezingen werd Wade als favoriet aangemerkt, maar werd een tweede ronde niet uitgesloten omdat er zo veel kandidaten deelnamen.

De jeugd – de gemiddelde leeftijd in Senegal is 19 jaar – koos tijdens de verkiezingen in 2000 en masse voor de oude Wade, die beloofde verandering te brengen. Maar de tachtiger moet dat nog altijd waar maken. De werkloosheid is ongeveer 50 procent; veel jonge mannen zoeken een beter bestaan en proberen met kleine bootjes illegaal Europa te bereiken.

Critici zeggen dat Wade zich te veel op de stad en te weinig op het platteland richt. Ook de opstand in de zuidelijke regio Casamance is niet voorbij; die flakkert van tijd tot tijd op. Na afloop van de verkiezingen hebben rebellen uit Casamance zondag soldaten aangevallen die stembussen vervoerden, zo maakte een legerwoordvoerder bekend. Een soldaat kwam daarbij om het leven. (AFP, AP)