VS: deel raketschild in de Kaukasus

De Verenigde Staten willen niet alleen in Polen en Tsjechië, maar ook in de Kaukasus een onderdeel van hun omstreden raketschild voor Europa en de VS plaatsen. Dat zei luitenant-generaal Henry Obering, directeur van het raketafweerprogramma van het Pentagon, gisteren in Brussel op het NAVO-hoofdkwartier.

Obering zei niet om welk land het gaat. Maar voor de mobiele radarinstallatie zouden de VS de bondgenoten Georgië of Azerbaj-dzjan op het oog kunnen hebben.

Vorige week werd al bekend dat Washington met de regering-Blair spreekt over plaatsing van een deel van het raketschild op Britse bodem. Secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer zei vorige maand dat het raketschild een zaak is die via de NAVO geregeld moet worden. Maar Obering zei gisteren: „Het is belangrijk dat we begrip krijgen en zoveel mogelijk samenwerken met onze NAVO-bondgenoten. Maar we zijn niet per se uit op goedkeuring.”

Volgens buitenland-coördinator Solana van de EU is het twijfelachtig of er in Europa een raketdreiging bestaat. Hij noemde het een zaak voor ieder Europees land of het deelneemt aan het project.

Rusland heeft scherp geprotesteerd tegen het plan delen van het schild te stationeren in Tsjechië en Polen. Het Kremlin beschouwt de plannen als een provocatie, en suggereerde dat Tsjechië en Polen zo een doelwit van een Russische aanval kunnen worden. Washington benadrukt dat het schild bedoeld is om raketten uit landen als Iran tegen te houden en niet tegen Rusland gericht is. Overigens zou het schild geen bescherming bieden tegen het grote aantal raketten waarover Rusland beschikt.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Groesjko, stelde onlangs: „In een moderne wereld is veiligheid ondeelbaar. Je kunt onmogelijk je eigen veiligheid verzekeren wanneer je andere landen bezorgd maakt over hún veiligheid.” (AP, Reuters, AFP)