Voetballer steunt ‘nurse’

Topvoetballers uit de Engelse Premier League hebben besloten één dag salaris te schenken aan ‘Mayday For Nurses’, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor hogere salarissen voor verpleegkundigen in Engeland. Tot de spelers behoren Gary Neville en Ryan Giggs. Ook hun coach bij Manchester United, Alex Ferguson, heeft toegezegd een dag van zijn salaris af te staan. De voetballers roepen hun collega’s in de hoogste afdeling van het Engelse profvoetbal op hetzelfde te doen.

Mayday For Nurses is het initiatief van econome Noreena Hertz. Zij wil met haar actie een nationaal debat op gang brengen over de in haar ogen lage salarissen voor verplegend personeel en het slechte imago dat het beroep heeft. Volgens haar verkeert het beroep in een crisis en zal er over vier jaar een tekort zijn van 14.000 verpleegkundigen in Engeland.

Hertz hoopt dat aan het einde van dit seizoen alle 556 voetballers in de Premier League één dag van hun salaris hebben afgestaan. Neville doet mee omdat iedereen volgens hem „vroeger of later in zijn leven een keer een verpleegster nodig heeft. Zij verdienen ons grootste respect en verdienen het ook om beter beloond te worden”.