Vista, XP en OS X: stunten met Windows

parallel.pngVooruit dan, even freaken met een software-geintje. Wat dacht je van drie besturingssystemen tegelijk? Parallels creëert een gesimuleerde pc-omgeving (virtual pc) waarop je een besturingssysteem binnen een bestaand besturingssysteem kunt laten draaien. Dat is handig als je als Mac- of Linux-gebruiker bepaalde Windows-applicaties wilt blijven gebruiken, of als Windows-gebruiker de voordelen van een ander OS wilt proeven. Sinds deze maand is Parallels er een stuk handiger op geworden door de Coherence-mode, waardoor programma’s die je in een virtuele omgeving draait nog beter integreren binnen de huidige omgeving. Zo lijkt Outlook opeens sprekend op een Mac-applicatie, en alleen op de achtergrond draait - heel in de verte -nog Windows.

Met voldoende geheugen kun je verschillende besturingssystemen naast elkaar draaien. Op een Macbook Pro (Core 2 Duo) met 2 GB werkgeheugen kun je probleemloos Windows XP en Vista naast elkaar draaien, en ondertussen Mac OS X - klik maar op de afbeelding hierboven. Met de combinatie Alt-Enter schakel je met een kubusovergang van het ene OS. Knippen en plakken, slepen tussen Vista, XP en Mac OS X werkt allemaal vlekkeloos. Nog leuker: je kunt het ene besturingssysteem verbinding laten maken met een VPN-omgeving en het andere besturingssysteem met het lokale netwerk verbonden laten. Zo kun je ook nog eens met jezelf gaan chatten.

Opvallend is ook dat met name XP een stuk sneller opstart als je het vanaf een virtuele harde schijf draait. Het enige wat Parallels nog ontbeert is 3D-ondersteuning: het videogeheugen is nog gedeeld met het gewone werkgeheugen. Maar die verbetering komt er nog aan, beloven de makers. Het Hebben-team is ook maar vast begonnen om Ubuntu Linux te downloaden om zo operating system nummer vier te kunnen installeren.

  • [one minute webcam:] Parallels in actie
      • Marc Hijink