U mag hier een kruisje zetten

Bestuurders tellen hun centen, beleggers houden de beurskoers scherp in de gaten. Financiële belangen staan op het spel bij de verkiezingen van de Provinciale Staten. Die worden volgende week gehouden ...

... op een stemcomputer.

Er zijn grote twijfels ontstaan over de fraudebestendigheid van modern stemmen. Eerst bleken de stemcomputers niet te deugen, nu blijkt de software en het onderhoud van 90 procent van de computers in handen te zijn van één op winst gerichte bv, met maar een paar werknemers.

De twijfel over stemcomputers is vorig jaar gezaaid door een actiegroep die een campagne startte tegen deze zwarte dozen. Grootste bezwaar: stemcomputers zijn slecht beveiligd, je kan vrij gemakkelijk inbreken en aan de software sleutelen en soms op afstand zien hoe mensen stemmen. Bij de meest gebruikte stemcomputer van Nederland bleek je met een Tomtom en een scanner de kandidaten van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) er tot op 25 meter afstand uit te kunnen halen – door de speciale software die nodig was voor de accent grave. De nieuwe spelling biedt wellicht redding.

Onder de leden van de actiegroep bevinden zich veel ICT-specialisten, onder wie Rob Gonggrijp – de eerste beroemde hacker van Nederland. Zij propageren het rode potlood, want de kwetsbaarheid van de stemcomputers is te groot. Grootschalige manipulatie wordt te gemakkelijk.

De AIVD heeft inmiddels heel wat stemcomputers getest op afluisterbaarheid. De computers van het bedrijf SDU zijn daardoor uit de stemhokken verbannen. Voor SDU is dat een financiële strop. De beurskoers van concurrent Nedap – de grootste leverancier in Nederland – is de afgelopen weken sterk gestegen nu de vooruitzichten van SDU om in de stemhokken terug te keren verslechteren.

SDU is ziedend dat zijn computers zijn verboden. Het bedrijf dwong via de rechter een nieuwe test van de computers af.

Nu wil het geval dat SDU nog voor 100 procent in handen is van de staat, maar dat het ministerie van Financiën op het punt staat het bedrijf te verkopen aan twee private investeerders. Alleen de puntjes op de i zijn nog nodig in het koopcontract. Een paar belangrijke puntjes, want SDU dreigt met een claim tegen de staat wegens de misgelopen verkiezingshandel.

Suggestie voor de verkoopovereenkomst: neem een clausule op dat de verkoopprijs met terugwerkende kracht wordt verhoogd met het bedrag dat in de toekomst geclaimd wordt. Zo maak je een transactie budgetneutraal, en daar zijn ze dol op in Den Haag.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester