Twee ton voor voorbeeldclub

Rotterdam Basketbal maakte twee weken geleden een doorstart. In Den Bosch verloor de club gisteren van koploper EiffelTowers. „Hier bleek het verschil in budget en visie.”

In een stad waar drie professionele voetbalclubs overeind blijven, was de enige basketbalclub uit de eredivisie bijna ter ziele. Maar twee weken na de doorstart van Rotterdam Basketbal rept de nieuwe clubleiding al weer van groeien. De druk is intussen van de spelersgroep, stelt coach Erik Braal. „Wij kunnen alleen maar knallen en laten zien dat we sponsors waard zijn.”

Het bestuur van Stichting Rotterdam Promotie vroeg vorige maand faillissement aan omdat Rotterdam Basketbal niet meer in staat was aan de financiële verplichtingen te voldoen. De ploeg zou zelfs het seizoen niet kunnen afmaken. De schuld van tweeënhalve ton liet zich vergelijken met het tekort waaraan Cape Holland uit Den Helder eind 2005 ten onder ging. En dus zou eredivisiebasketbal na de marinestad ook in de havenstad sneuvelen.

Maar een week later kwam de Rotterdamse zakenman Johan van Haga tot overeenstemming met de curator. De eigenaar van reïntegratiebureau Challenge Sports en verschillende horecagelegenheden, staat garant voor de rest van het seizoen, waarbij contracten van spelers en staf worden gerespecteerd.

Rotterdam Basketbal begon de competitie met een begroting van vijf ton en behoorde daarmee tot de onderste ploegen in de eredivisie. „Daarvan was drieënhalve ton gedekt en uiteindelijk is zesenhalve ton uitgegeven. Dit seizoen is dus nog een tekort ontstaan van drie ton”, becijferde de net aangestelde algemeen manager Vincent van Harte gisteravond voor aanvang van het competitieduel tegen EiffelTowers uit Den Bosch. „De gemeente Rotterdam heeft de subsidie van 75.000 euro van volgend seizoen naar voren gehaald en steunde de club nog eens eenmalig met 25.000 euro om de doorstart mogelijk te maken.”

En dus steekt de nieuwe directeur Van Haga zo’n twee ton in Rotterdam Basketbal, een club met snel opgelopen schulden omdat sportieve prestaties boven financieel verantwoord beleid werden gesteld. Maar ook met een eredivisieteam dat vorig jaar de halve finales van de play-offs om het landskampioenschap haalde, de bekerfinale speelde en dit seizoen de vierde plaats in de competitie bezet. En met een gestructureerde jeugdopleiding die door andere clubs als voorbeeld wordt gezien.

Maar Van Haga, die wegens vakantie door Van Harte per sms op de hoogte werd gehouden van het wedstrijdverloop in Den Bosch, zal niet nog een seizoen alleen voor suikeroom willen spelen. „We zijn op zoek naar een shirtsponsor en die is volgens mij 50.000 euro waard”, zei Van Harte. „Verder zoeken we sponsors die zich voor drie jaar aan de club willen binden. Ik wil me niet blindstaren op een grote hoofdsponsor, hoewel die steun wel nodig is voor een kampioenschap. Een sportclub steunen doe je volgens mij alleen uit een bepaalde binding.”

Het is de uitstraling van Rotterdam Basketbal in de regio, opgebouwd door clinics en de in 1997 opgezette samenwerking met middelbare scholen, die de club aantrekkelijk zou maken voor sponsors. Het mede door coach Braal uitgewerkte high school-model, waarbij onderwijs en basketbal worden gecombineerd, heeft Rotterdam tal van regionale en landelijke jeugdkampioenschappen opgeleverd en spelers voor het eerste team, zoals Arvin Slagter. Hij doorliep de jeugdploegen en is international, net als routinier Vincent Krieger en Djoenie Steenvoorde. Ook Ties Theeuwkens werd al eens uitgenodigd door bondscoach Marco van den Berg.

Van Harte: „Ik weet zeker dat wij de moeite van het investeren waard zijn. De club is alleen tekort geschoten in de werving van sponsors en in het onderhouden van al aanwezige geldschieters. Sponsors willen niet alleen return on investment, je moet ze ook een warm hart toedragen.”

Het voorbeeld werd gisteravond gegeven in de Maaspoort, waar leden van EiffelTowers’ businessclub voorafgaand aan de wedstrijd een drankje en een met statistieken doorspekte seizoensupdate kregen voorgeschoteld.

De ploeg uit Den Bosch, landskampioen en koploper, werd in mei door Rotterdam Basketbal voor het laatst op eigen vloer verslagen. Voor een herhaling waren de krachtsverschillen gisteren te groot. Hoewel de Amerikaanse Rotterdam-center Ken Henderson 29 punten maakte, had het door Amerikanen gedragen EiffelTowers aan een paar keer flink aanzetten genoeg voor de zege: 98-90.

„Hier bleek het verschil in budget en visie”, zei Braal, die vandaag een Jamaicaanse center bij zijn selectie krijgt, na afloop. „EiffelTowers zoekt Nederlandse jongens die met de Amerikanen meelopen. Wij gaan uit van een basis met Nederlanders, liefst eigen opleiding, gecomplementeerd met Amerikanen. Dan is de huidige vierde plaats niet slecht. Voor dat goede voorbeeld krijgen we complimenten van andere clubs. Ze zijn blij dat we het hebben gered.”

    • Michiel Dekker