`Troostmeisjes Japan hebben niet bestaan`

Tokio. De nationalistische premier Shinzo Abe van Japan heeft gisteren ontkend dat het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog vrouwen gedwongen heeft tot prostitutie. De verklaring van Abe gaat in tegen het officiële excuus van Japan over de `troostmeisjes` uit 1993. De Japanse legerleiding liet tijdens de oorlog `trooststations` inrichten om de vleselijke behoeften van de manschappen en de uitbraak van geslachtsziekten te controleren. Twee weken geleden kwamen de `troostmeisjes` weer in het nieuws omdat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een poging doet om een niet-bindende resolutie aan te nemen waarin de Japanse premier wordt opgeroepen zijn verontschuldigingen aan te bieden. De premier ziet daar niets in en wil door middel van een nieuwe grondwet de oorlog achter zich laten.

Lees meer over Schlesinger:www.jfklibrary.org