Tijdelijk onstuimig

Een lagedrukgebied dat zich nu zo’n beetje boven Zuidwest-Engeland en het Kanaal bevindt, komt naar Nederland toe.

Dat leidt tot een natte en onstuimige zaterdagochtend. De zondag ziet er een stuk rustiger en droger uit. Vanavond arriveert de bewolking die bij het genoemde lagedrukgebied hoort. Later gaat het vanuit Zeeland regenen en vannacht regent het uiteindelijk overal. In het noordoosten van het land kan het daarop vooruitlopend afkoelen tot 2 graden.

Geleidelijk draait de wind naar het zuiden tot zuidoosten en neemt toe in kracht. Morgenochtend ligt de kern van het lagedrukgebied ergens midden boven Nederland, met overal buiige regen en aan de zuidzijde van de kern enkele uren heel veel wind. In de zuidelijke provincies gaat het vrij krachtig tot hard waaien, aan de Zeeuwse kust stormachtig, 8 Bft. Bovendien zijn zware windstoten mogelijk die in het zuidwesten snelheden tot 100 kilometer per uur kunnen bereiken. Onweer kan ook optreden en al met al is het een uiterst onstuimige zaterdagochtend.

Morgenmiddag wordt het snel kalmer en trekt de neerslag oostwaarts weg. Morgenavond is het meest bewolkt met een enkele bui, maar in de nachtperiode arriveren opklaringen. Wellicht is het voldoende om de maansverduistering, rond middernacht, te kunnen aanschouwen.

De tweede dag van het weekeinde verloopt met een mix van wolkenvelden en zon. De lichte zuidelijke bries voert milde lucht aan waarin het ’s middags 10 tot 13 graden wordt.