Televisie Voorkeur

Nagespeelde scène met acteur Gil Rivera Blass die in de gedramatiseerde documentaire Air crash investigation: Bomb on board een passagier helpt. De piloten van vlucht PA 434 werden opgeschrikt door een explosie. De aanslag van een terrorist eiste één dode en tien gewonden. National Geographic, 22.30-23.30u. Foto National Geographic Bayot (actor Gil Rivera Blass) deals with passengers in the panic

actualiteiten

Staatsbezoek Turkije. Aandacht voor het afgelopen staatsbezoek van koningin Beatrix aan Turkije. Maartje van Weegen verslaat vanuit Turkije de verschillende onderdelen en presentator Rob Trip praat in het Turks Grand Café Nazar in Rotterdam met cabaretière Nilgün Yerli, voetballer Uger Yildirim en Kamerlid voor D66 Fatma Koser Kaya over de betekenis van het bezoek. Ook opnamen van enkele historische hoogtepunten in Istanbul. Ned.2, 17.40-18.45u.

Netwerk. Reportage over het gezinsdrama in het Belgische Nijvel, waar een moeder haar vijf kinderen met een mes doodde. Reacties van familie, vrienden en buren. Verder aandacht voor het beroemdste vriendinnetje ter wereld: Kate Middleton, de vaste vriendin van de Engelse prins William. Ned.2, 20.25-20.50u.

documentaire

Dossier 2300: Chernobyl. Over de nucleaire ramp die zich in 1986 voltrok in een kernreactor in Tsjernobyl, een plaats in Oekraïne. Wat gebeurde er in het laatste uur voor de fatale meltdown in de voorheen als technisch hoogstandje bekendstaande kerncentrale? De radioactieve resten van de reactor en de straling vormden een gevaar voor elk levend wezen in de verre omtrek, maar dat werd op dat moment niet erkend. RTL4, 22.55-23.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Met onder anderen presentator Jack Spijkerman, die afgelopen zaterdag bij de commerciële zender Tien begon aan een nieuwe reeks Koppensnellers. Voor het eerst sinds zijn vertrek bij de VARA is Spijkerman te gast in een tv-programma. Verder te gast goochelaar Hans Klok die zijn eigen show krijgt in Las Vegas en Loes Luca en Pierre Bokma over de serie ’t Schaep met de 5 pooten waarvan maandag de dvd met alle afleveringen wordt gepresenteerd. Ned.3, 19.30-20.25u.

De leugen regeert. Aandacht voor onder meer de berichtgeving in NRC Handelsblad onder de kop ‘Recherche laat export xtc-pillen passeren’. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van ‘onjuiste en suggestieve berichtgeving’. NRC-journalist Jan Meeus gaat in debat met een vertegenwoordiger van het OM. Ineke Nordhoff (freelance journaliste en docente aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter beoordelen de kwestie. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Gesprek met de nieuwe minister van Binnenlandse zaken, Guusje ter Horst. Ook aanwezig entertainer Paul de Leeuw en voorzitter Sylvia C. Tóth van het Rotterdams Philharmonisch Orkest over de opvolging van chef-dirigent Valery Gergjev. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Wildlife: Dagboek van een olifant. Een jaar lang volgt een camerateam het leven van een groep olifantenweesjes die opgevangen worden in een kliniek in Nairobi. We zien de poging van de olifantjes om het verlies van hun moeder te verwerken en hun inspanningen om terug te keren in de natuur. Ned.2, 19.50-20.25u.

The cost of kids. Reportage over het opvoeden van kinderen in Engeland. Een kind opvoeden in Engeland kost tot het 21ste levensjaar zo’n 180.000 pond. Welke bedrijven profiteren vooral van de bereidheid van ouders om geld te spenderen aan hun kroost? BBC2, 20.00-20.30u.

amusement

Adieu BZN. Derde aflevering van een 12-delige reallifesoap waarin afscheid wordt genomen van de Volendamse band BZN. Ned.1, 21.30-22.00u.

Tv-show. Gesprek in Londen met zangeres Lucie Silvas over haar samenwerking met Marco Borsato en haar ongekende succes in Nederland. Verder pater Damase, bijgenaamd de lachende pater, ooit pastoor in Antwerpen, nu werkzaam in Congo en een portret van tennisser Sjeng Schalken. Na 2,5 jaar blessureleed zal Schalken binnenkort bekendmaken of hij nog actief terugkeert op de baan. Ned.1, 22.00-23.00u.

Nachtegiel. Een radioprogramma om naar te kijken met live opnamen uit de radiostudio van 3FM en de deejays Giel Beelen en Gerard Ekdom, onbekende bands en veel zin en onzin. Ned.3, 1.40-6.30u.

consument

In de knip! Onder meer aandacht voor de euro die vijf jaar geleden werd ingevoerd en vaak gezien wordt als de oorzaak van onze krappe portemonnee. Is dat eigenlijk wel terecht? Ned.2, 19.20-19.50u.

sport

Eredivisie live: NEC - FC Twente. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de eredivisie van NEC tegen FC Twente. Vanaf half elf bij Tien samenvattingen. RTL7, 20.30-22.30u. & Tien, 22.30-23.45u.

Schaatsen en atletiek. Aandacht voor de hoogtepunten van het EK Indoor Atletiek in Birmingham en een live verslag van de finales van de Wereldbeker schaatsen in Calgary over de 500 en 1000 meter voor mannen en vrouwen. De oud-schaatsers Ria Visser en Bart Veldkamp verzorgen de analyses, Mart Smeets presenteert en het commentaar komt van o.a. Frank Snoeks . Ned.3, 20.25-0.12u.