Spookminister in Congo

In Congo is de nodige ophef ontstaan over de vraag of de minister van Handel, André Kasongo Ilunga, wel bestaat. Ilunga is in korte tijd uitgegroeid tot de meest beruchte minister van Congo. Toen de regering vorige maand werd ingezworen, kwam hij zijn functie niet opeisen. De media begonnen vragen te stellen. Ilunga zou lid zijn van de partij UNAFEC, die is gelieerd aan president Joseph Kabila. Maar niemand had ooit van hem gehoord. Premier Gizenga gaf later toe dat Ilunga al verschillende vergaderingen had gemist. Er verschenen plotseling drie Ilunga’s ten tonele die de functie opeisten – zonder succes. Kranten in de hoofdstad hebben hem inmiddels tot ‘spookminister’ omgedoopt. In een poging te achterhalen waar Ilunga is gebleven, belde Gizenga deze week naar de leider van UNAFEC en kreeg prompt te horen dat hij ontslag had genomen. Maar de premier wil dat Ilunga minister blijft tot hij persoonlijk zijn functie neerlegt. (AP)