Probleem met kiezers

Tegelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten van woensdag aanstaande vindt in Leiden een referendum plaats over de plannen voor de aanleg van de Rijn Gouwe Lijn, een ambitieus en gedurfd infrastructureel project dat voorziet in een ‘lightrail’-verbinding van Noordwijk en Katwijk naar Gouda dwars door het historische centrum van Leiden. Hoewel het een lokale kwestie betreft, wil ik het er graag met u over hebben. Omdat het zo typisch is wat er gebeurt.

Uiteraard moet die supertram er komen. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad had dat eigenlijk ook al besloten. Maar uiteraard dreigen tegenstanders het referendum te winnen, omdat mensen bij een referendum nu eenmaal altijd liever ‘nee’ stemmen dan ‘ja.’

Forse investeringen in het openbaar vervoer moeten a priori worden gesteund. De voordelen van de Rijn Gouwe Lijn zijn evident. Het is gewoon een rete-kek ding. Stille schone treinen van 75 meter zoeven door een autovrije Breestraat, stel je voor. Heel wat beter dan die 56 stinkbussen die bumperkleven op fietsers. De Leidse binnenstad wordt ontsloten voor omringende gemeenten. Horeca en middenstand zullen floreren. Er komt een snelle verbinding tussen het station en de binnenstad. Leidenaren krijgen hun band terug met de stranden van Katwijk en Noordwijk. Het is iets nieuws. Het is iets spannends. Alleen daarom zou je al voor moeten stemmen.

Maar dat is precies de reden waarom mensen geneigd zijn tegen te stemmen. Het is iets nieuws. Het is iets spannends. De mensen worden daar knorrig en achterdochtig van. Ze hebben het idee dat de hoge heren hen weer eens een keer iets in de maag willen splitsen waar zij nooit om hebben gevraagd. Ze zullen die hoge heren wel eens een lesje leren. Aan hun lijf geen polonaise, wat gaan we nou beleven zeg. En wat moet dat allemaal wel niet gaan kosten? Ze zeggen 50 miljoen, nou, dat zal dus wel 150 miljoen worden.

Het probleem met kiezers is dat ze conservatief zijn. Ze hebben geen behoefte aan visie of aan toekomst, want zoals het is, is het al erg genoeg.

Ilja Leonard Pfeijffer

Dichter en romancier.

    • Ilja Leonard Pfeijffer