Pas verschenen

LITERATUUR

Willem Elsschot: Tsiis (Kaas). Vert. Frank Dijkstra, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 120 blz. € 14,95

‘Lang om let skriuw ik dy wer omdat der grutte dingen op kommendewei binne, te sizzen troch tadwaan fan mynhear Van Schoonbeke’. Friese vertaling van Elsschots in vele talen vertaalde roman over de Antwerpse klerk Frans Laarmans, die zich laat overhalen om Belgisch wederverkoper voor een Hollandse kaasfirma te worden.

JanTetteroo: De lieveling van de zee. Nieuw Amsterdam, 176 blz. € 14,95

Ter gelegenheid van het Michiel de Ruyter-jaar opnieuw uitgebrachte roman van Jan Tetteroo met onze nationale zeeheld in de hoofdrol. Eerder verschenen als Korte historie van het Nederlandse volk (1995).

NON FICTIE

Hans Jansen: De historische Mohammed De verhalen uit Medina. De Arbeiderspers, 312 blz. € 22,50

Deel 2 van De historische Mohammed over het leven van de profeet en het begin van de islam. Deel 1 De Mekkaanse verhalen, was volgens Wim Raven ‘een moedig, belangrijk en om zijn toegankelijkheid uniek boek’ (Boeken, 23.12.05).

Elie Wiesel: Alle rivieren stromen naar de zee (Tous les fleuves vont à la mer). Vert. Frans de Haan, Meulenhoff, 640 blz. € 29,90

Vertaling van de in 1994 verschenen memoires van de joods-Amerikaanse schrijver Elie Wiesel (1928). De Nobelprijswinnaar en Holocaustoverlevende ‘is een bevlogen verteller die, in tegenstelling tot de meeste memoireschrijvers, een ironische afstand tot zichzelf weet te bewaren’ (Pierre Auwerick in Boeken, 17.12.94).

Kees Fens: In het voorbijgaan Kleine essays. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 224 blz. € 14,95

Bundeling van de columns van Kees Fens over architectuur, kunst, literatuur en poëzie die hij wekelijkse schrijft voor de Volkskrant.

Pieter Steinz: Het web van de wereldliteratuur Welke 100 boeken hebben de literaire X-factor? Prometheus, 456 blz. € 24,95

Boekwebben en thematische tijdbalken rondom 100 hoogtepunten uit de literatuur, ingeleid, van commentaar voorzien en geplaatst te midden van andere literatuur. Een uitgebreide bewerking van Steinz’s (twee) wekelijkse rubriek ‘Lees mee met NRC’ en ‘De literaire X-factor’ in de bijlage Leven &cetera.

Anna Pavord: Namen noemen Over het scheppen van orde in het plantenrijk (The Naming of Names. The Search for Order in the World of Plants). Vert. Dagmar Jeurissen, Anthos, 472 blz. tot 1 mei € 39,95 daarna € 44,95

Geïllustreerde uitgave van tuinjournaliste Anna Pavord over de geschiedenis van de plantkunde, over de pioniers van de plantenordening die begint bij de Griekse botanicus Theophrastus, een leerling van Aristoteles.