Pakistan pakt hoge Talib op in Quetta

Mullah Obaidullah Akhund, vertrouweling van Talibaan-leider Mullah Omar en minister van Defensie tijdens het Talibaan-regime, is maandag gearresteerd in Pakistan. Hij is de hoogste Talib die is gearresteerd sinds de verdrijving van het regime eind 2001.

De arrestatie door de Pakistaanse autoriteiten vond plaats in Quetta, op dezelfde dag waarop de Amerikaanse vicepresident Cheney in Islamabad de Pakistaanse president Musharraf onder druk zette om harder op te treden tegen terroristen. Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de top van Al-Qaeda zich hergroepeert in de tribale gebieden in Noordwest-Pakistan. Gevreesd wordt bovendien dat het door de Talibaan aangekondigde ‘lenteoffensief’ in Afghanistan deels op Pakistaanse bodem wordt voorbereid en aangestuurd.

De Pakistaanse regering heeft de arrestatie niet bevestigd. Anonieme ambtenaren en medewerkers van inlichtingendiensten hebben het bericht naar buiten gebracht. Amerikaanse, eveneens anonieme, overheidsfunctionarissen hebben de arrestatie bevestigd in The New York Times.

Van Mullah Obaidullah wordt aangenomen dat hij samen met Mullah Biradar de belangrijkste adjudant van Mullah Omar is en lid van de Raad van Quetta, de groep vertrouwelingen rond de Talibaanleider. Als minister van Defensie tijdens het Talibaanbewind onderhield hij nauwe banden met de Pakistaanse geheime dienst ISI.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk het vermoeden uitgesproken dat de top van de Talibaan ongehinderd in Quetta verblijft. Musharraf heeft dat altijd ontkend. Vorige maand zei hij „500 procent” zeker te weten dat Mullah Omar in Afghanistan is.

Het Amerikaanse Congres overweegt wetgeving om militaire en economische hulp te koppelen aan de resultaten van Pakistans terrorismebestrijding. De Pakistaanse ambassadeur in Washington, Mahmud Ali Durrani, waarschuwde gisteren dat de maatregel Musharraf ten val zou kunnen brengen. „Waar ik me dezer dagen het meeste zorgen over maak is het ontwrichten van de samenwerking [met de VS, red.]. Er blijkt een probleem te bestaan op het zeer belangrijke terrein van terrorismebestrijding.” (AP, Reuters)