Nieuwe golf kapitaal komt naar Nederland

Nederland kan de komende jaren opnieuw een grote instroom van kapitaal van investeringsmaatschappijen (private equity) verwachten. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers.

Het onderzoek, gehouden door de Duitse tak van PricewaterhouseCoopers, spitste zich toe op de favoriete investeringslanden van Europese opkopersfondsen. Uit de ranglijst blijkt dat vier landen favoriet zijn: de drie grootste markten (Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk) en Nederland. Van de investeerders zegt 38 of 39 procent dat zij in deze landen gaan investeren.

Nederland staat al nummer vijf op de ranglijst van brancheorganisatie EVCA van Europese landen waar financiële opkopers het meeste geld hebben geïnvesteerd. Volgens de cijfers tot en met 2005 van EVCA, de Europese club van professionele financiers, is voor 13,5 miljard euro in Nederland geïnvesteerd. Bovenaan de lijst staat het Verenigd Koninkrijk met 103 miljard euro.

In 2006 staken private-equityfinanciers nog eens meer dan 25 miljard euro in Nederlandse bedrijven, waaronder informatieleverancier VNU (tegenwoordig Nielsen), de halfgeleiderdivisie van elektronicaconcern Philips en de diepvriesdivisie van Unilever.