Nederlander in NY

Nee, The Dutchman’s Kitchen hoef je niet links te laten liggen omdat je denkt: weer een boek over de Nederlandse keuken. The Dutchman’s Kitchen (uitgeverij Unieboek) is namelijk veel meer dan dat. Nadat het boek een maand of twee op mijn bureau had geslingerd, sloeg ik het maar eens open. Bij de tweede alinea van het voorwoord was ik om. Dirk-Jan Zonneveld beschrijft erin hoe hij zijn horecabaan, familie en vrienden verlaat – op de tonen van Autumn in New York (sic), en met zijn man, De Producer, naar New York vertrekt. Om daar bij gebrek aan werkvergunning huisman te worden. „Mijn nieuwe taakomschrijving luidde: het huishouden regelen, koken en Manhattan ontdekken. Zoals De Producer altijd zegt: hij produceert de televisieprogramma’s, ik produceer ons leven.”

En daarmee is de toon van het boek gezet. Opgeruimd, uiterst persoonlijk en met net dat tikje nichterigheid dat het zo gezellig lezen maakt.

Zo gezegd zo gedaan. Zonneveld speelde zijn rol met stijl en kookte het ene na het andere dineetje in zijn Upper West Side-keukentje. Heimwee plus het veelvuldige verzoek eens iets Hollands te koken, waren aanleiding tot de herontdekking van zijn moeders pappot en uiteindelijk tot The Dutchman’s Kitchen.

Voor de zekerheid vraagt hij de lezer alvast om vergeving voor zijn ruimhartige opvatting over de Nederlandse keuken en de omwegen die hij af en toe maakt langs Amerikaanse key lime pie, Iers sodabrood of Mexicaanse bonen. „Hoe zal ik het zeggen: dit is mijn boek en ... these are a few of my favorite things.”

Geeft niks hoor, Dirk-Jan. Het bracht me zelfs op een idee: nu je weer in Nederland woont en heimwee hebt naar New York, kun je mooi net zo’n leuk boek schrijven over de Amerikaanse keuken.

Mexicaanse bonen, voor 4 personen:

400 g gedroogde zwarte bonen

1 middelgrote ui, fijngehakt

1 eetlepel olijfolie

2 teentjes knoflook

2 theelepels gemalen komijnzaad

2 theelepels chilipoeder

1 liter kippenbouillon

een handje koriander, fijngehakt

limoensap

Was de bonen, zet ze royaal onder water in een kom en laat ze een nacht weken. Laat de geweekte bonen goed uitlekken in een zeef. Bak in een braadpan de ui een paar minuten zachtjes in de olijfolie.

Voeg de knoflook toe en bak nog even tot de ui glazig is. Schep er de uitgelekte bonen, komijn en chilipoeder door. Schenk de bouillon in de pan, breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en kook de bonen in 1 – 1½ uur zacht en gaar. Zet het vuur iets hoger en laat de bouillon inkoken tot de bonenmassa fluwelig zacht wordt.

Blijf af en toe omroeren, anders bakt de boel wellicht aan. Breng de bonen op smaak met koriander, limoensap, zout en versgemalen peper.

Volgende week: wat flans jij in elkaar? Praat er alvast over mee op nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil