Merkel wil boek over EU-historie

EU-voorzitter Duitsland wil een uniform Europees geschiedenisboek laten maken door historici uit diverse lidstaten. Gisteren en vandaag vergaderden de ministers van Onderwijs van de Europese lidstaten in het Duitse Heidelberg, onder meer over dit onderwerp. De Nederlandse minister Ronald Plasterk was hierbij niet aanwezig.

Het voornaamste doel van een geschiedenisboek is het versterken van de Europese identiteit. Wat voor boek het precies moet worden, is nog niet duidelijk. Het is nog niet meer dan een idee, aldus een woordvoerder van de Duitse regering. Er is veel kritiek op dit initiatief van Duitsland. Conservatieve europarlementariërs noemen het plan bureaucratisch en vinden niet dat de lidstaten de verantwoordelijkheid voor geschiedenisonderwijs uit handen zouden moeten geven.

Plasterk heeft nog niet officieel kennis genomen van de plannen. Wel benadrukt zijn woordvoerster dat het niet de bedoeling is dat Nederland een Europees geschiedenisboek als blauwdruk invoert op scholen.