Laurus rekent ook dit jaar nog op verlies

Supermarktonderneming Laurus (Super de Boer) heeft vorig jaar opnieuw verlies gemaakt, 45 miljoen euro. De nieuwe topman Jan Brouwer verwacht dat het bedrijf dit jaar weer niet uit de rode cijfers komt.

Dat heeft de bestuursvoorzitter vanochtend gezegd tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De omzet van Laurus daalde vorig jaar van 3,7 miljard naar 3,2 miljard euro. Dit jaar zakt de omzet door de verkoop van Edah en Konmar, afgelopen jaar, waarschijnlijk naar ongeveer 2 miljard euro. Dat is de omzet van Super de Boer.

Brouwer wil het prijsimago van Super de Boer verbeteren. Uit onderzoek blijkt deze keten vaak de duurste van Nederland. Het bedrijf zal dit jaar elke week de prijzen van tientallen producten verlagen. In de 350 winkels worden borden en affiches opgehangen die bezoekers wijzen op de lage prijzen.

Brouwer wilde niet zeggen hoeveel lager het gemiddelde prijsniveau wordt. Super de Boer introduceert ook meer luxe huismerkproducten onder de naam Superieur, vergelijkbaar met Excellent van Albert Heijn.

Brouwer stoot uiterlijk komende zomer vijftig onrendabele winkels af, vooral eigen winkels. Eerder werden al veel eigen winkels verkocht. Na deze operatie zijn de franchisers in de meerderheid bij Super de Boer. Zij moeten en kunnen beter inspelen op plaatselijke omstandigheden, meent Brouwer. Mede hierdoor denkt hij dat Super de Boer dit jaar breakeven draait.

De topman hoopt dat Laurus dit jaar afscheid kan nemen van het „belaste verleden”. Hij zei dat er een „enorme hunkering” is naar succes van het enig overgebleven onderdeel, Super de Boer. Hij overweegt sterk om na de afwikkeling van de verkoop van Edah en Konmar het concern een andere naam te geven.

Brouwer was tien jaar topman van supermarktbedrijf Schuitema (C1000) en vertrok voorjaar 2006 na een conflict. Hij volgde Laurus-topman Harry Bruijniks op, die in augustus vertrok na ruzie over de toekomst van het bedrijf. Laurus was eerder dat jaar gedwongen twee van zijn drie ketens (Edah en Konmar) te verkopen, omdat ze te weinig winst maakten. Ook de financiële topman werd vervangen.