Internet Voorkeur

De site met het Gruuthuse-handschrift.

Gruuthuse. Vorige maand werd bekend dat de Koninklijke Bibliotheek in het bezit was gekomen van het Gruuthuse-handschrift. Dit middeleeuwse manuscript bevat teksten en liederen, onder anderen het beroemde Egidiuslied, en is een belangrijke bron van de Middelnederlandse letterkunde en de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de late middeleeuwen. En sinds gisteren staat het integraal op de website van de Koninklijke Bibliotheek.

Het Gruuthuse-handschrift, dat zijn naam dankt aan de 15de-eeuwse Brugse verzamelaar Lodewijk van Gruuthuse, is digitaal toegankelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek en het Huygens Instituut.

De webuitgave heeft twee versies, een in html die geschikt is voor studie en onderzoek en een Flash-versie die bedoeld is om onder deskundige begeleiding in te bladeren. Vooral deze laatste versie ziet er aantrekkelijk en overzichtelijk uit. De teksten en liederen worden uitgebreid toegelicht en zijn ook te lezen in transcriptie. Ook staan op de site opnamen van een aantal liederen die tot de canon van de Nederlandse literatuur zijn gaan horen, zoals Egidius, waer bestu bleven, Aloeette, voghel clein en het Kerelslied Wi willen van den kerels zinghen.

Het manuscript staat op www.kb.nl/galerie/gruuthuse/