in de marge

Torso Armor Jacket beschermt wervelkolom en torso tegen letsel

Ieder jaar telt het wintersportseizoen weer een aantal gipsvluchten. Skiën is ook de gevaarlijkste sport voor het oplopen van blessures. Het Zweedse bedrijf POC ontwikkelde de Torso Armor Jacket dat onder meer de complete wervelkolom en de torso beschermt tegen letsel.

Naast onder meer botbreuken, bevriezingsverschijnselen en de kans bedolven te worden onder een lawine behoren letsel aan de nek en de wervelkolom tot de grootste gevaren van het skiën. Voor bescherming van de wervelkolom heeft de Torso Armor Jacket als basis de Spine, een soort uitwendig skelet dat is gebaseerd op het uitwendige skelet, het exoskelet, van een kever.

De zesdelige beschermende hardkunststof beplating van de Spine is onderling verbonden door flexibel kunststof en volgt zo de contouren van de wervelkolom. De platen hebben gelimiteerde bewegingsvrijheid om beschadigingen aan de wervelkolom te voorkomen. In en tussen de platen zitten ventilatieopeningen. De Spine is afneembaar en ook los van de Torso Armor Jacket te gebruiken. Hij klemt dan met stevig klittenband vast aan het bovenlichaam.

Naast de Spine is de Torso Armor Jacket ook voorzien van beschermende beplating op de schouders en sleutelbenen. De torso en de armen van de skiër worden beschermd door een gaasmateriaal dat is gemaakt van zeer sterke aramidevezels om snijwonden te voorkomen.

„Wij gebruiken de Torso Armor Jacket vooral bij skiërcross waarbij er vier of vijf mensen tegelijk op de piste bezig zijn”, zegt Arthur Glaser van Powderhouse Agencies, Nederlands importeur van POC. Naast de Torso Armor Jacket is het lichaam nog verder te beschermen met onder meer beschermende beplating van POC voor de billen, dijbenen, schenen en ellebogen.

Paul Schilperoord

www.pocski.com, info@powderhouse.nl

    • Paul Schilperoord