Hongerige apen

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder. Maar jij kan het zelf ook, in een handomdraai. Hoe, dát laat Menno je zien. Deze week maakt hij spekdadels.

Spekdadels foto Menno Steketee steketee, menno

Apen zijn net mensen. En andersom. Nu hebben biologen net weer apen in Afrika betrapt bij het maken van speren. Nou ja, het waren meer een soort scherpe stokken. Toch is dat knap. Want we dachten dat alleen mensen speren konden maken.

Die apen waren chimpansees. Die zien er altijd grappig uit. Maar de chimpansees met hun speren waren helemaal niet grappig. Die gingen achter kleinere apen aan. En die aten ze dan op. Rauw.

Chimpansees eten soms vlees. Veel vaker eten ze fruit en groente. Ook net als de mensen, dus. Maar ze hebben ook ándere eetgewoonten. Als mensen thuis iets eten, dan eten ze meestal allemaal hetzelfde. Als je moeder zuurkool op tafel zet, dan eet iedereen zuurkool.

Het klinkt gek, maar chimpanseefamilies willen niet allemaal hetzelfde eten. Chimpanseemoeders willen onder de struiken scharrelen om kevers en torren te vangen. Daar zit allerlei gezonds in voor hun kinderen, zoals eiwitten.

Maar de chimpanseemannetjes hebben heel andere dingen aan hun hoofd. Die slingeren het liefst door de bomen om indruk te maken op de chimpanseevrouwtjes die nog geen kinderen hebben. Dat kost veel energie, dus zijn ze altijd op zoek naar vruchten. Daar zit namelijk veel suiker in en daarvan krijg je energie. Die vruchten hangen ook hoog in de bomen.

Chimpanseemoeders onder die struiken vinden het niet leuk dat de mannetjes altijd maar laat thuiskomen, in de slaapboom. Ze zijn dan niet in de buurt als er bijvoorbeeld gevaar dreigt van luipaarden. Die eten chimpanseekinderen. Grote chimpanseemannetjes kunnen luipaarden wegjagen. Om de chimpanseemannetjes zo lang mogelijk in de buurt te houden, doen de chimpanseemoeders heel lief tegen hun mannetjes, maar soms ook tegen andere mannetjes. En daar komt heibel van.

Chimpansees zouden al deze problemen niet hebben als ze iets te eten zouden hebben dat tegelijkertijd én suikerzoet is én eiwit bevat. Kijk, en dat hebben de mensen nu wél. Dat wil zeggen: er zijn gerechten die dat combineren. Zo heb je eend met sinaasappel. En karper met peren. Maar dat is veel te ingewikkeld om te maken.

Heel gemakkelijk te maken zijn spekdadels. Voor spekdadels heb je nodig:

dadels uit de supermarkt,

spek, prikkers.

Rol de dadels in het spek en prik vast met een prikker. Doe een beetje olie in een koekenpan en bak de spekdadels tot het spek knapperig is.

Zo, dus nu weet je wat je moeder moet maken als je vader steeds te laat thuis komt.

    • Menno Steketee