Hohe Messe

„Bachvereniging bereikt perfectie”, stond in december boven een recensie van een uitvoering van de Hohe Messe van Bach. Die is nu met super-audiotechniek op cd gezet en wordt gepresenteerd als prachtuitgave in een box met een boekje met teksten, toelichtingen en tal van schilderijen en illustraties uit het Utrechtse museum Catharijneconvent.

De nieuwe kleinschalige aanpak van de Nederlandse Bachvereniging leidt hier met dirigent Jos van Veldhoven tot een uitvoering met slechts 22 musici, tien koorleden en vijf solisten. Het resultaat is een transparantie die in deze complexe, vaak veelstemmige muziek alles hoorbaar maakt, een verheffende ervaring van onwaarschijnlijke schoonheid.

Bach vatte in de Hohe Messe (1733-1749) de muziekgeschiedenis van voor zijn tijd samen en ontleende veel aan het beste van hem zelf. Hij vat het christelijk geloof beeldend samen en Van Veldhoven leidt als het ware een rondgang door een kerk vol architectuur van pilaren en pinakels, met daartussen kleurrijke schilderijen en fresco’s met bijbelse taferelen.

Kasper Jansen

Hohe Messe. Channel Classics CCS SA 25007 (2 cd).

    • Kasper Jansen