Ex-topman beschuldigt Numico van smaad

Oud-topman Hans van der Wielen van voedingsbedrijf Numico (Nutricia, Olvarit) ligt opnieuw in de clinch met zijn voormalige werkgever. Van der Wielen wil het bedrijf, bestuursvoorzitter Jan Bennink en president-commissaris Rob Zwartendijk aanklagen wegens smaad.

Numico-bestuurders stellen na zijn vertrek, vijf jaar geleden, regelmatig dat Van der Wielen het bedrijf naar de rand van de afgrond heeft gebracht. „Ik wil dat er eens een einde komt aan die leugens”, zegt Van der Wielen. Hij laat advocaten uitzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn.

„Het is mooi geweest”, zegt Van der Wielen. „Ik heb twee keer eerder in een brief gevraagd ermee op te houden. Ik wil dat mijn naam wordt gezuiverd.” Numico zegt in een reactie nooit kwaad te hebben gesproken over hem, aldus een woordvoerder. „De geschiedenis is duidelijk over de situatie waarin het bedrijf zich toen bevond.”

Aanleiding voor Van der Wielen om een smaadprocedure te onderzoeken is de argumentatie die Numico geeft voor de bonus die Bennink juni dit jaar krijgt. Bij de huidige aandelenkoers is dat waarschijnlijk 12 miljoen euro. Het bedrijf zei vorige week dat Bennink die bonus waard is, omdat hij het bedrijf van de ondergang zou hebben gered. Van der Wielen is het daarmee oneens. „Ik realiseerde in de tien jaar als bestuurder een gemiddelde winstgroei per aandeel van 18 procent per jaar. Juist Bennink heeft na zijn aantreden begin 2002 niets gedaan aan de situatie bij het vitamine-onderdeel in de Verenigde Staten.” Dat liep niet goed.

Bennink heeft volgens Van der Wielen na zijn aantreden de aandelenkoers van Numico naar beneden gepraat door een „crisissfeer” te creëren. Binnen een jaar na de komst van Bennink zakte het aandeel van 26,70 naar 5,35 euro. „Bennink heeft totaal geen aandacht gegeven aan de Amerikaanse bedrijven. Op die manier heeft hij met een lage uitoefenprijs van zijn opties enorm kunnen profiteren van het herstel van het bedrijf en de koers”, zegt Van der Wielen. „Een van de eerste dingen die Bennink deed na zijn komst, was zijn bonusregeling verbeteren. Onder mijn toenmalige bonusregeling had hij tot nu toe geen euro ontvangen.”

De oud-topman vindt dat Bennink het nu „erg slecht doet”. Van der Wielen: „Bovendien onderschat hij de opkomst van huismerken in de babyvoeding, zoals van Albert Heijn en Kruidvat.”

    • Frits Baltesen