ETA-terrorist naar huis na hongerstaking

De veroordeelde ETA-terrorist Iñaki Juana de Chaos heeft gisteren na 115 dagen zijn hongerstaking beëindigd. Dit nadat van regeringswege werd besloten dat hij de resterende tijd van zijn straf thuis kan uitzitten. De Chaos, die de afgelopen maanden uitgroeide tot een symbool voor de radicale nationalisten in Baskenland, werd gisteren vanuit Madrid onmiddellijk overgebracht naar een ziekenhuis in het Baskische San Sebastián.

Het is de eerste maal dat er in Spanje op deze wijze een strafverlichting wordt gegeven voor een veroordeelde die in hongerstaking is gegaan. Na 19 jaar van zijn straf te hebben uitgezeten op beschuldiging van ruim twintig moorden, zou De Chaos met strafvermindering in februari 2005 worden vrijgelaten.

Hij werd echter direct weer vastgezet wegens twee bijdragen in het radicale dagblad Gara. Hierin beschuldigde hij zes gevangenisdirecteuren met naam en toenaam van marteling. Nadat een rechter hem eerst vrijsprak, veroordeelde een rechtbank hem later tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens dreigen met terreur.

De Chaos ging hierop in hongerstaking. In hoger beroep oordeelden de rechters dat het niet om een terreurdaad ging en werd zijn straf tot drie jaar verminderd. Zo kwam het besluit van de wijze waarop hij zijn detentie moest voortzetten in handen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.