Erdogan stelt Armeense zaak aan de orde

De Turkse premier Erdogan heeft op eigen initiatief het vraagstuk rond de Armeense genocide aan de orde gebracht in een gesprek met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA).

Dat zei Verhagen gisteren tegen de verzamelde Nederlandse pers in Istanbul. Verhagen vergezelt koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima op een staatsbezoek aan Turkije. Volgens Verhagen legde Erdogan nog eens uit wat het standpunt van de Turkse regering is in deze zaak. De Turkse regering wil dat Armenië en Turkije samen een commissie van historici en juristen instellen, die onderzoek moet doen naar de feiten inzake de moord op naar schatting meer dan een miljoen Armeniërs in de periode tussen 1915 en 1918. Het is in Turkije strafbaar om te suggereren dat er in die periode genocide is gepleegd.

Minister Verhagen sprak gisteren de hoop uit dat Turkije zich kwalificeert voor het lidmaatschap van Europese Unie. Maar hij vindt dat op het gebied van vrije meningsuiting in Turkije „nog stappen te zetten zijn”. Volgens Verhagen erkenden premier Erdogan en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in het gesprek met hem, dat zij „er nog niet zijn”.

Koningin Beatrix zei in een tafelrede eerder deze week dat Turkije respect heeft voor fundamentele vrijheden en veel normen deelt met landen uit de NAVO. Gisteravond zei zij tegen de pers dat Turkije dichterbij is dan wordt gedacht. Prins Willem-Alexander en prinses Maxima, die Turkije in 2004 al bezochten, vertelden dat zij tijdens dit bezoek hebben gezien dat het proces van toetreding tot de Europese Unie veel veranderingen teweeg heeft gebracht. De prins en de prinses zeiden dat zij daarmee doelden op Turkse wetten die meer in overeenstemming zijn gebracht met regelgeving van de Europese Unie, maar ook op de mentaliteit van de Turken.

In het gesprek gisteren met de Nederlandse pers liet de koningin ook merken dat wat haar betreft nu een rustiger tijd mag aanbreken in de Nederlandse politiek. Sinds 2002 heeft zij drie keer met een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Huis ten Bosch gestaan.

Het staatsbezoek aan Turkije wordt vandaag afgerond.