El Bezaz opnieuw bedreigd

Schrijfster Naima El Bezaz voelt zich zo bedreigd dat zij voorlopig geen mediaoptredens doet. Haar deelname aan het NPS-programma De avond van het boek op 11 maart heeft zij afgezegd.

Eind vorig jaar, na het verschijnen van haar roman De verstotene, over een moslima die zich aan een conservatief milieu ontworstelt, werd El Bezaz voor het eerst bedreigd. Een 25-jarige man uit Den Haag riep op de website marokko.nl op haar te stenigen en te bespugen omdat ze „ons Marokkanen belachelijk maakt”. De man werd vorige week veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur.

Dat vonnis heeft nieuwe bedreigende reacties losgemaakt op websites als marokko.nl en maroq.nl, zegt Jet Huigsloot van El Bezaz’ uitgeverij Contact. „Wel zijn de reacties minder ernstig dan vorig jaar.”

El Bezaz’ besluit heeft op internetfora tot zowel kritiek als steunbetuigingen geleid. Een zekere ‘Beam me up Scotty’ schrijft: „Hoe durft die s**t de islam belachelijk te maken? Dat is vragen om problemen (...) Had ze maar moeten doen waar ze goed in is: voor broedkip spelen.” El Bezaz’ trekt zich niet geheel terug uit de publiciteit: haar lezingen in bibliotheken en boekhandels gaan door.