Een goedkope spion voor het wifigemak

Steeds meer mensen maken gebruik van een draadloos netwerk. Maar dat kan hinderlijk gestoord worden. Sinds kort is de ‘Wi-Spy’ in de handel die dit ongemak helpt voorkomen.

Met behulp van een usb-stick kan worden bekeken waar de meeste storingen zich voordoen

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers stoorzenders tegen de uitzendingen van Radio Oranje en tijdens de Koude Oorlog deden de Russen hetzelfde bij ‘Radio Free Europe’.

Een stoorzender zendt signalen uit in hetzelfde frequentiegebied als het te storen radiostation. Dit heet interferentie. Met de toename van het aantal draadloze modems en wifinetwerken, komen ook weer de stoorzenders in beeld.

Een wifi-internetverbinding kan ineens, zonder duidelijke reden, traag worden, haperen of zelfs uitvallen. Misschien zit het wifinetwerk van de buurman wel op hetzelfde kanaal en komen de storingen de hele dag voor. En wat te doen als de stoorzender regelmatig bezig is rond etenstijd of in de vroege avond?

Wifiproducten maken vooral gebruik van radiofrequenties in de 2,4 Ghz band. Sommige apparaten zoals draadloze telefoons, babyfoons, videobewakingssystemen en magnetronovens maken ook gebruik van dit frequentiegebied – of zitten hier net naast – en kunnen daardoor als stoorzenders interferentie veroorzaken op het wifinetwerk.

Wie de pc naar draadloze netwerken laat speuren, ziet dat er meerdere draadloze modems, wifinetwerken, in de buurt zijn. Sommige stoorzenders zijn echter niet op het lijstje draadloze netwerken op de pc te zien.

Gelukkig is er nu de Wi-Spy. Dit is een usb-stick die met de bijbehorende software op het beeldscherm laat zien in welk gebied van de 2,4 Ghz band de meeste storingen voorkomen. Wat kort geleden alleen maar te achterhalen was met een duizenden euro’s kostende spectrumanalyzer, maakt de Wi-Spy voor amper 100 euro mogelijk.

De Wi-Spy, die met zowel Windows- als Apple-computers werkt, wordt in combinatie met een laptop door monteurs van internetproviders gebruikt. Aan de hand van de, via de Wi-Spy verkregen gegevens, kan hij het juiste kanaal van het draadloze modem instellen.

Maar de Wi-Spy is ook een handig hebbedingetje om zelf uit te vogelen of het de telefoon of babyfoon is die uw wifi stoort. U bent zelfs in staat te ontdekken wanneer uw buurman zijn kant-en-klaarmaaltijd in de magnetron schuift.

Voor meer informatie: wifishop.nl.

    • Ruud van Marion