Druk op soldaten geen lid te blijven van Hells Angels

Bij defensie werken tientallen militairen die lid zijn van de omstreden motorclub Hells Angels. Defensie probeert de militairen ertoe te bewegen hun lidmaatschap op te zeggen. Het ministerie heeft echter geen juridische middelen om de militairen wegens hun lidmaatschap van de motorclub te ontslaan zolang zij geen strafbare feiten hebben gepleegd.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Tot nog toe probeert het ministerie door middel van gesprekken tussen commandanten en betrokken militairen de Hells Angels-leden over te halen hun lidmaatschap op te zeggen. „Meer kunnen we op dit moment niet doen”, zegt een woordvoerder.

Defensie zegt uit te kijken naar een uitspraak van de rechter in Leeuwarden volgende week dinsdag. Die buigt zich in een civielrechtelijke zaak, aangespannen door het Openbaar Ministerie (OM), over de vraag of de afdeling van de Hells Angels in Leeuwarden kan worden aangemerkt als een criminele organisatie. Verwacht wordt dat de uitspraak juridische consequenties heeft voor andere lokale afdelingen van de Hells Angels. Als de Leeuwardense afdeling wordt veroordeeld, heeft Defensie de juridische middelen om militairen te ontslaan, aldus een woordvoerder van Defensie. Het OM is bij zes rechtbanken zo’n civiele procedure gestart.

Defensie zegt niet exact te weten hoeveel militairen lid zijn van de Hells Angels en aanverwante groeperingen. Bij de krijgsmacht komen tips binnen over militairen die banden onderhouden met de Hells Angels. „Ook spreken wij militairen aan die wij zien lopen in bijvoorbeeld in een jack van de motorclub.”

Eind vorige maand schorste Defensie een militair die lid is van de Hells Angels. De man is een van de 22 verdachten in een strafzaak tegen leden van de motorclub. De sergeant-majoor van het Korps Mariniers is voor onbepaalde tijd geschorst. De marine deed al eerder een poging om contacten tussen militairen en Hells Angels te vermijden. Zo verbood de marine in 2005 alle contacten tussen defensiepersoneel en de aan de Hells Angels gelieerde Curaçaose motorclub McHolland.

Gisteren maakte het ministerie bekend militairen krijgstuchtelijk te gaan vervolgen als zij op hun weblogs beledigende uitspraken of gevoelige militaire informatie uit Afghanistan publiceren.