Dertig pakjes speelkaarten als winnende foto

. Denis Koval (29) ontving gisteravond De Fotoprijs van het Verbond van Verzekeraars voor zijn ‘Constructie van speelkaarten’. De onderscheiding voor jong fotografietalent werd voor de vierde keer uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 3.500 euro verbonden.

Het thema van de wedstrijd ‘Living apart, living together. Risico of uitdaging?’ deed Koval denken aan een kaartenhuis. Het wankele karakter van het bouwwerk heeft hij door middel van een foto ‘bevroren’.

Twee weken werkte de Israeliër aan de constructie. Er kwamen dertig pakjes speelkaarten aan te pas. Hoe hij het bouwwerk heeft gemaakt wil Koval niet onthullen. „Maar het bouwwerk is echt. Er is geen photoshop aan te pas gekomen.”

Is Koval kunstenaar of fotograaf? „Daartussen wil ik niet kiezen.” De vierdejaars Fotografiestudent aan de Haagse academie noemt zich ‘stilleven-fotograaf’. Alles wat hij vastlegt maakt hij zelf. „Ik ben een artiest die zich uitdrukt met een foto.”

De prijs voor jong talent wordt jaarlijks uitgereikt, dit jaar in samenwerking met het Fotomuseum in Den Haag. Daar zijn de 49 genomineerde werken tot en met 1 april te zien.