Debuut Randstad en Mittal in AEX

De AEX-index verandert vandaag van samenstelling. Uitzendbureau Randstad en het in Nederland gevestigde Mittal Steel van de Indiase ondernemer Lakshi N. Mittal maken hun debuut in de hoogste divisie van de Amsterdamse beurs. Automatiseringsbedrijf Getronics degradeert en valt uit de index. Vorig jaar verdween VNU al uit de AEX nadat het werd opgekocht.

Optiehandelaren sleutelden de index in 1983 voor het eerst in elkaar zodat zij handiger konden speculeren op het algemene marktbeeld. Tegenwoordig zijn de 25 meest verhandelde beursgenoteerde ondernemingen in de index opgenomen. De aandelen in het mandje van de index geven zo een beeld van ‘de beurs’.

Op het Damrak hebben momenteel circa 150 ondernemingen een notering. De huidige top-25 vertegenwoordigt ruim driekwart van wat al die bedrijven tezamen waard zijn. Met 500 miljard euro is de index een fractie kleiner dan de totale omvang van de economie.

Beursorganisatie Euronext, die eindverantwoordelijk is voor de samenstelling van de index, heeft het maximale gewicht van een bedrijf in het aandelenmandje op 15 procent bepaald. Daardoor is een reus als Shell (beurswaarde 162 miljard euro) veel minder belangrijk in de index dan het concern in werkelijkheid voor de beurs en voor de economie is.

De beursgraadmeter was vanmorgen weer onrustig, net als de afgelopen handelsdagen. Rond het middaguur stond de AEX op een verlies van 0,2 procent op 481,23 punten. Eerder in de ochtend bereikte de AEX een hoogste stand van 486,19 en een laagste punt van 478,75.

Ook de Midkap-index van middelgrote fondsen veranderde van samenstelling. Getronics (uit de AEX), Binck Bank, SNS Reaal en Tele Atlas worden in de index opgenomen, Randstad (naar de AEX), Pharming, Vastned Retail en Hunter Douglas vallen eruit.