De kwartelkoning broedt alleen in stilte

Rhenen is in de ban van de kwartelkoning. Als de beschermde vogel (familie van de waterral) blijkt te broeden in de uiterwaarden bij de Gelderse gemeente, is de kans groot dat dit jaar geen vergunning wordt verleend voor de Rijnweek, een feestweek die vorig jaar nog honderdduizend bezoekers trok. „Dat zou een gigantische strop zijn”, zegt woordvoerder Jan de Boer.

Op het terrein in kwestie, de Veerweide, worden al veertig jaar feesten gegeven. Waarom nu opeens zoveel ophef?

„Vorig jaar is bezwaar aangetekend tegen de Rijnweek door de stichting Houd Rhenen Rustig en Groen. Dat is een reformatorische club die van rust houdt. Zij wezen op het bestemmingsplan: de Veerweide is agrarisch gebied, geen evenemententerrein. Om problemen te voorkomen, besloot de gemeente het bestemmingsplan aan te passen. Bij het voorwerk voor de wijzigingsprocedure kwamen we erachter dat tót 2001 kwartelkoningen in het gebied zijn gesignaleerd. Nu wordt een habitattoets gedaan om vast te stellen of dat vogeltje nog in het gebied huist. Als dat zo is, hebben we een probleem.”

Dan gaat de Rijnweek niet door?

„Nee. En dat voor een vogel waar we tot een week geleden nog nooit van hadden gehoord. Maar ja, we kunnen niet doen alsof onze neus bloedt. Burgemeester Houtsma heeft vorige week op een persconferentie tegenover de bevolking open kaart gespeeld.”

Hoe is daarop gereageerd? Op de website van De Gelderlander wordt al gesproken van ‘groene maffia’.

„De Rijnweek is geen klein feestje. De omliggende gemeenten zijn stikjaloers dat wij zo’n groot feest hebben. Vorig jaar heeft Jan Smit er opgetreden. Dat was wel zijn enige openluchtoptreden van heel 2006.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens