Chinezen minder snel naar een werkkamp

Rotterdam. De Chinese politie mag in de toekomst wetsovertreders niet zo gemakkelijk meer naar werkkampen sturen voor heropvoeding. Dat is althans de strekking van een wetsvoorstel dat volgende week op de agenda staat van het Nationale Volkscongres, het Chinese parlement. Het wetsontwerp is bedoeld om de rechten van overtreders beter te beschermen, en om te voldoen aan internationale verdragen. Vijftig jaar geleden gaf het Volkscongres de politie de mogelijkheid daders van relatief lichte vergrijpen (zoals kruimeldiefstal en prostitutie) naar heropvoedingskampen te sturen. Een rechter komt daar niet aan te pas. Tijdens de Culturele Revolutie hielden de kampen vrijwel op te bestaan, maar vanaf de jaren tachtig raakten ze weer vol. Volgens cijfers van het Chinese ministerie van Justitie hebben zo`n 400.000 mensen enige tijd doorgebracht in een van de 310 heropvoedingskampen.