Bezwaarde ambtenaar weg in Drimmelen

Twee buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand in de Brabantse gemeente Drimmelen mogen niet langer huwelijken voltrekken omdat ze weigeren homohuwelijken te sluiten. Burgemeester Gert de Kok (PvdA) heeft dat besloten na een motie die gisteravond met algemene stemmen door de gemeenteraad is aangenomen.

Een van de twee buitengewone ambtenaren is in dienst van de gemeente en mag zijn „gewone functies” blijven vervullen, aldus De Kok vanochtend. „Van de persoon buiten onze organisatie nemen we afscheid als trouwambtenaar”, voegde hij daaraan toe. Drimmelen morrelt met de beslissing aan het regeerakkoord waarin staat dat ambtenaren van de burgerlijke stand die bezwaar hebben tegen het homohuwelijk een beroep kunnen doen op gewetensbezwaren. In dat geval moet een andere ambtenaar het bewuste huwelijk sluiten.

Bij de Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) is geen recent voorbeeld bekend van een ambtenaar van de burgerlijke stand die is weggestuurd omdat hij een homohuwelijk weigert te voltrekken. Volgens een woordvoerder van de VNG wilde eerder de gemeenteraad van Leeuwarden in 2002 een ambtenaar van de burgerlijke stand ontslaan, omdat deze weigerde homostellen te trouwen. De ambtenaar ging in beroep en bleef in dienst.

Burgemeesters Cohen van Amsterdam betreurde vorige maand de passage in het regeerakkoord die ambtenaren de vrijheid geeft het sluiten van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht te weigeren. De burgemeesters en gemeenteraden van een aantal grote steden, waaronder Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Eindhoven en Leeuwarden, hebben laten weten ambtenaren van de burgerlijke stand te willen verplichten homohuwelijken te voltrekken.