Airbus schort werk aan vrachtversie A380 op

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft de werkzaamheden aan de vrachtversie van superjumbo A380 stilgelegd. Dat heeft een woordvoerder van moederbedrijf EADS gisteren gezegd.

De aankondiging komt een dag na het bekendmaken van een grote reorganisatie bij Airbus, waardoor 10.000 banen moeten verdwijnen. Deze sanering is ook het gevolg van problemen met de A380. Airbus zegt zich eerst volledig te willen concentreren op de bouw van de passagiersversie van de A380. In een latere fase zal het werk aan het vrachtvliegtuig (A380F) worden hervat, zei de woordvoerder.

Voor de A380F waren aanvankelijk drie klanten, het Arabische Emirates en de Amerikaanse pakketvervoerders Fedex en UPS. Maar de eerste twee hebben hun orders geannuleerd; UPS besloot vorige week zijn order uit te stellen. Naar wordt aangenomen moet Airbus hiervoor aan UPS een fikse schadevergoeding betalen.

De aflevering van de dubbeldeks A380 ligt nu twee jaar achter op schema, vooral door fouten bij de bedrading. De Duitse en Franse vestigingen van Airbus gebruikten verschillende computerprogramma’s waardoor bedradingen niet op elkaar aansloten. Airbus zegt de problemen inmiddels te hebben verholpen. Singapore Airlines moet in de tweede helft van dit jaar als eerste bedrijf commercieel met de A380 gaan vliegen.

Ook de ontwikkeling van een andere Airbus, de A350, wordt geplaagd door problemen.