AFM wil openheid speculatie

De toezichthouder op de Nederlandse financiële markten, de AFM, wil snel regels om beleggers te beschermen tegen eventuele koersmanipulatie door speculatieve beleggingsfondsen. Zodra beleggers open brieven rondsturen en actie voeren bij bedrijven, moeten ze hun effectentransacties openbaar maken.

Bestuurslid Paul Koster van de AFM reageert met dit pleidooi op de commotie die volgde op een open brief aan ABN Amro van TCI, een speculatief beleggingsfonds uit Londen. TCI vraagt ABN Amro grote dochters of de hele bank te verkopen. TCI zegt ruim 1 procent van ABN Amro te bezitten.

Koster vindt ook dat bedrijven die benaderd worden door investeerders moeten melden welke prikkels en beloningen aan het management in het vooruitzicht zijn gesteld door de investeerders die het bedrijf willen overnemen.

De oproep komt op een moment dat het nieuwe kabinet in het debat over de regeringsverklaring gisteren een afwachtende houding aannam over de groeiende rol van financiële speculanten, die ook bij Stork en Ahold actief zijn.

Vanochtend vroeg bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman de AFM om onderzoek naar koersmanipulatie door TCI. Als aandeelhouder profiteerde TCI er volgens hem van dat de koers van ABN Amro direct na het versturen van de open brief met 6 procent steeg.

Opengooien: pagina 9

    • Jeroen Wester