Adembenemend ontwerp en geluid

Het Deense bedrijf Bang & Olufsen komt met een nieuwe luidspeaker voor de consument met de goed gevulde beurs. Het geluid is haarscherp. Het uiterlijk speels.

De Beolab 9 van B & O kost 3625 euro per stuk, in vier kleuren leverbaar.

Over de prijs wordt nogal luchtig gedaan door Carel Boomkamp, directeur Benelux van Bang & Olufsen. Geld speelt kennelijk geen rol voor de klanten van het bedrijf. Het nieuwe luidspreker systeem van B&O, Beolab 9, is zowel qua geluid als qua vormgeving wonderschoon, maar voor de gemiddelde consument zal de prijs van 3.625 euro per zuil toch wel wat aan de hoge kant zijn. Zoals bij ieder systeem heb je er tenslotte toch minimaal twee nodig.

Wat direct opvalt bij deze speakers, als ze zo genoemd mogen worden, is de bovenkant. Daar staat een zilverkleurige halve bol op. Dit blijkt de akoestische lens te zijn. Deze moet ervoor zorgen dat de geluidskwaliteit overal in de kamer hetzelfde is, ongeacht de plaats waar de box is neergezet. Beolab 9 is een drieweg-luidspeaker. Iedere speaker heeft zijn eigen versterker. Voor de bas-speaker is dat een 500 watt versterker en de speakers voor de midden- en hoge tonen hebben beide een een 100 watt analoge versterker. Tijdens een demonstratie bij het hoofdkantoor van B&O Benelux blijkt ook bij een hoog volume totaal geen vervorming op te treden. Ook van geluidsweerkaatsing binnen de toch vrij lege ruimte is geen sprake. Leuke bijkomstigheid voor de veeleisende B&O-consument is dat de speakers in diverse kleuren leverbaar zijn. Het zou natuurlijk jammer zijn wanneer de zuilen het interieur ontsieren door een afwijkende kleur. De speakers zijn niet verkrijgbaar bij iedere elektronicawinkel. De B&O-dealers worden zorgvuldig geselecteerd door de Deense fabrikant die het exclusieve imago goed probeert te beschermen.

Zo moet de winkelier ten minste 120 vierkante meter winkelruimte tot zijn beschikking hebben, die volledig volgens het B&O-concept moet worden ingericht. Voor de klanten die echt veel geld hebben, kunnen de dealers afreizen naar het hoofdkantoor van B&O Benelux in Naarden. Daar is een ruimte ingericht met Beolab 5-speakers, cd-wisselaar, projectiescherm en lcd-tv. De apparaten zijn te bedienen met één afstandsbediening waarmee zelfs de kamer verduisterd kan worden en de deur kan worden dichtgedaan.

    • Gert-Jan Wondergem