Z-Afrika schiet mogelijk olifanten af

De Zuid-Afrikaanse regering overweegt na twaalf jaar op beperkte schaal weer olifanten te gaan afschieten. Het is een van de voorstellen in een plan van de minister van Milieuzaken Marthinus van Schalkwyk om het uitdijen van de olifantenpopulatie te beperken. Hij houdt ook de mogelijkheid open van het gebruik van voorbehoedmiddelen voor vrouwelijke olifanten of het verplaatsen van grote groepen olifanten naar andere gebieden.

Het aantal olifanten is sinds het instellen van een moratorium op het afschieten van olifanten in 1995 verdubbeld tot 20.000. Volgens de minister en experts vormen de olifanten in sommige parken een bedreiging voor de biologische diversiteit. Alleen al in het Krugerpark leven momenteel ruim 14.000 dieren. Opzichters van het park beweren dat Kruger niet meer dan 8.000 olifanten kan herbergen.

„Sommige oplossingen, zoals het afschieten of voorbehoedmiddelen, had ik liever niet overwogen, maar ik ben ervan overtuigd dat deze optie een potentiële rol kan spelen in verschillende omstandigheden”, zei Van Schalkwyk. Met die voorzichtige bewoordingen lijkt hij een confrontatie met natuurbewegingen te hebben afgewend.

De afgelopen twee jaar is er intensief met parkopzichters en activisten gediscussieerd over de opties voor Zuid-Afrika. Het land haalde zich internationaal protest op de hals toen het begin jaren negentig op grote schaal olifanten wilde neerschieten in het Krugerpark. Activisten dreigden met een toerismeboycot. Organisaties als het Wereldnatuurfonds hadden gisteren lovende woorden voor de minister. Hij stelde nog eens vijf miljoen rand (rond 500.000 euro) beschikbaar voor onderzoek.

In Zuidelijk Afrika zijn in talloze wildparken gebieden veranderd in een maanlandschap nadat grote groepen olifanten er doorheen trokken. Een enkele olifant kan op een dag honderden kilo’s aan vegetatie eten. Zuid-Afrika heeft de afgelopen jaren geprobeerd olifanten over te plaatsen naar buurland Mozambique. Een aantal olifanten sloopte de hekken op de grens tussen de twee landen om terug te kunnen keren naar hun geboortegrond in het Krugerpark.